Голова ягняти у храмі і сліди крові: На Борщівщині завелись сатанисти?

02.05.2020 20:43   Джерело: Звістка
Опубліковано : Новини Тернопілля

Голова ягняти у старому храмі, сліди крові, лампадки, залишки алкоголю, харчів та різного непотребу – місцеві кажуть, там свої ритуали проводили сектанти.

На місці працювали експерти та правоохоронці. Наразі з’ясовують, чи це хтось влаштував там гулянку, чи й справді безлад – справа рук секти.

Мало нам коронавірусу, треба ще й сатаністів, - зателефонувала журналістці вранці 1 травня тернополянка Марина. Жінка проживає і працює у Тернополі, однак на час карантину поїхала на Борщівщину, до родичів. – У костелі старому біля розп’яття знайшли голову барана чи ягняти. Купа крові. Чи то сатаністи жертви свої приносили… Не знаю. Люди налякані.

Інформацію підтвердив і староста с. Турильче, що в Борщівському районі. Роман Ільєв каже, що люди шоковані та журяться, бо осквернили святиню.

У нас в селі був проектант з Рівненщини, повертався додому – вирішив зупинитись, аби пофотографувати костел, - розповів Роман Ільєв. – Десь це було о 14.15. Костел – унікальна і надзвичайно красива архітектурна споруда, датована 1871 роком. Це римо-католицький костел Св. Яна Непомука. Покрівля згоріла в часи Другої світової війни.

Храм зараз недіючий, але в 2015 р. розпорядженням голови Тернопільської обладміністрації його передали греко-католицькій громаді села. Цю культову споруду планували відновити і звершувати там Богослужіння. Адже зараз відправляють в приміщенні колишньої контори. Сама споруда і земля під нею зареєстрована за релігійною громадою УГКЦ.

Ми зупинились з проектантом, він зробив фото фасаду костелу, а потім зайшли в середину… Двері були незачиненими – скільки замки не вішали – їх збивають, - каже Роман Ільєв. - В головній частині костелу - біля престолу, все було облите червоним. Стояли червоні скляні лампадки. Підійшли ближче – кров. І голова дрібної рогатої худоби. Я думаю, це ягня.

Кров була свіжою, все навколо вказувало на те, що ягня зарубали тут, у костелі не більше доби тому. Поруч – залишки пляшок з алкоголем, канапки з червоною рибою та ікрою.

На мою думку, це якась секта проводила ритуал, - каже староста. - Звернувся до райвідділу поліції. На місце виїхав керівник з заступниками і криміналістами. Все обдивились, зафіксували… Всі пляшки від спиртного, багато лампадок, залишки червоної риби, ікри, підноси, ймовірно, на яких принесли канапки. Повідомив і священника о. Івана. Він також звернувся до поліції.

Староста припускає, що у костелі робили якесь жертвоприношення. Мешканці села, каже, налякані і шоковані. Бо це наруга над святинею.

Такого не пригадують навіть старожили, я на посаді старости від липня 2016 р., сам місцевий – такого раніше не траплялось, - каже Роман Ільєв. - Ще донедавна старші люди, римо-католики, приносили квіти до вівтаря, свічки ставили. А тут хтось прийшов і осквернив усе.

Унікальну споруду передали греко-католицькій громаді. Невдовзі планували реставрувати пам’ятку місцевого значення. Долучитись готові були і віряни православної церкви, і вся громада. Шукали меценатів, які готові були допомогти фінансово.

- На місце виїжджала слідчо-оперативна група Борщівської поліції, працював експерт, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. – Відомості про подію внесли до Журналу єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення. Проводять перевірку, чи це справа рук сектантів, чи хтось в такий незвичний спосіб щось святкував у недіючому храмі.

- Доки на місце приїхали правоохоронці, у храмі побували чимало людей. Місцеві впевнені: у костелі побували сатаністи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Звістка  

Коментарі