Сергій Надал: Ми будемо рятувати кожного українця. Життя людини не має залежати від чиїхось прорахунків чи неготовності

Попри брак коштів та відсутність підтримки з боку області, міські лікарні приймають на лікування хворих на COVID-19 зі всієї області.

30.04.2020 23:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

У Тернополі бракує коштів на лікування хворих на Covid-19 з області

Лікування одного хворого на Covid-19 коштує щонайменше 13 500 грн на добу. Більшу половину цієї суми, понад 8500 грн, оплачують з міського бюджету Тернополя. Лікування триває від 10-14 днів, тож загальна сума витрат на одного хворого складає 162 000 грн. На сьогоднішній день у тернопільських міських лікарнях на лікування перебувало більше 60-ти хворих. З них лише 12 — тернополяни. Решта потрапили у важкому стані зі всієї області. Міська казна при цьому зменшилась майже на 10 мільйонів гривень. І це кошти платників податків саме з Тернополя, а не з області.

За словами міських лікарів, досі не надійшла обіцяна народними депутатами від тернопільщини та урядом надбавка медикам у 300 %. Натомість всім міським медичним працівникам, які лікували хворих у міських лікарнях, а також працівникам первинної ланки (виїздним бригадам), які безпосередньо контактували із хворими на COVID 19, нараховано по 10 тис грн з міського бюджету за квітень. Це стосується медсестер сімейних лікарів, які брали безпосередню участь у заборі аналізів у тернополян (лабораторних біоматеріалів), що мали підозри на хворобу. Також нараховано премії за квітень у розмірі 5 тис грн працівникам превинної ланки, які були долучені до процесу лікування та мали безпосередні особисті контакти із тернополянами, у яких були лабораторно підтверджено COVID 19.  

Відбувається це в умовах, коли практично зупинилася економіка і тернопільський місцевий бюджет вже недоотримав майже 70 млн грн!  

Обласна влада неспроможна забезпечити лікування важкохворих на Covid-19 в обласних лікарнях

Більше половини хворих, які на даний момент перебувають у лікарнях міста — це жителі області. Попри гучні заяви управління охорони здоров’я та найвищого керівництва Тернопільщини, область виявилася не готовою до збільшення потоку хворих. У багатьох випадках підготовка до пандемії почалася лише у її розпал. Лікарі Монастириського, Козівського, Кременецького, Шумського району змушені були прямо звертатися до президента і парламенту. Вони вказували на кардинальну різницю між тим, що говорять офіційні обласні чиновники і тим, що відбувається насправді. Бракувало всього - від ліків до найнеобхідніших засобів захисту, масок та рукавичок. І це не говорячи про доплати і премії лікарям, які на передовій боротьби з коронавірусом в області.

На сьогодні ситуація практично не змінилась. Очевидно, новий губернатор ще не встиг або не зміг розібратися з ситуацією. Під час візиту на Тернопільщину головного санітарного лікаря Віктора Ляшка з боку обласної влади не надійшло жодних запитань чи пропозицій. Звучали лише чергові рапорти про готовність. 

А тим часом важких хворих продовжують лікувати у міських лікарнях, бо область не може забезпечити цього на належному рівні. А так звана “Перша обласна інфекційна лікарня”, яку нещодавно “відкрив” губернатор на базі обласного тубдиспансера, насправді може прийняти лише 6 (шість!) хворих.  

Міські лікарні приймають на лікування хворих на COVID-19 зі всієї області

Тернопільські міські лікарі продовжують надавати допомогу як міським пацієнтам, так і хворим зі всієї області. Міський голова Тернополя Сергій Надал підтвердив, що місто по мірі можливостей буде надавати допомогу і сподівається на розуміння та адекватну підтримку з боку області та держави.

“Я сподіваюся, що на рівні області та держави буде надано фінансування як було обіцяно, і місту будуть компенсовані кошти з державного бюджету на лікування від COVID-19. Сьогодні ж ми робимо усе можливе, щоб врятувати життя і здоров’я наших громадян. Ми будемо рятувати кожного українця. Життя людини не повинно залежати від чиїхось прорахунків чи неготовності”, - сказав у коментарі міський голова Тернополя.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі