Громадські активісти з Тернопільщини допоможуть дрібним фермерам України (Відео)

15.04.2020 19:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Через епідемію коронавірусу дрібні фермери та сімейні фермерські господарства по усьому світу мають проблеми із збутом власної продукції.

Закриття продовольчих ринків ставить під удар дрібних фермерів і України. Так, українська плодоовочева асоціація (УПОА) відмічає критичну ситуацію із продажами ранньої продукції на Закарпатті та в південних регіонах України. Окрім проблем із доставкою продукції через карантин, обмежена робота багатьох ринків, де реалізувалося до 85 відсотків ранніх овочів і ягід.

Щоб допомогти дрібним фермерським та сімейним господарствам України, громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з «Асоціацією міст України» розробили онлайн майданчик rynok.in.ua на якому фермери зможуть розмістити інформацію про власну продукцію, а споживачі легко її знайти.

«Проект “Відкритий ринок” реалізовує громадська організація “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” у партнерстві з «Асоціацією міст України», - розповів Максим Черкшин, автор ідеї. - Проект «Відкритий ринок» – відповідь на виклик епідемії коронавірусу та її наслідків. Ми розуміємо, що багато мешканців села опинились у складній ситуації, не маючи можливості реалізувати вирощену продукцію на ринках та ярмарках України. Водночас, мешканці міст і селищ вимушені купувати фрукти, овочі, м'ясо, молоко та іншу продукцію виключно в магазинах та супермаркетах.  Даним проектом ми прагнемо створити майданчик, на якому виробники сільськогосподарської продукції та її потенційні споживачі зможуть зустрітись без посередників та допомогти один одному. Проект «Відкритий ринок» не є комерційним, а виключно соціальним, тому ми не передбачали жодної системи оплати. Проект не несе відповідальності за якість продукції та доброчесність виробників і споживачів, а є майданчиком для їхньої комунікації».

Сайт є простим та зручним у користуванні і допоможе мешканцям, як Ужгорода так і села Байрак, Харківської області, киянам та жителям містечка Балта, що на Одещині продати та купити необхідні продукти без посередників. 

Проект «Відкритий ринок» також допоможе мешканцям міст і містечок, які звикли споживати екологічну продукцію з села, а через заходи із боротьби з коронавірусом ринки та ярмарки закриті – тому така можливість обмежена. За словами організаторів задуму основними принципами майданчика є легкість користування, простота пошуку та безкоштовна участь як для фермерів так і для покупців.

«Ми звертаємось до усіх, хто може донести інформацію про проект до дрібних фермерів та фермерських сімейних господарств. Оскільки розуміємо, що у сільській місцевості онлайн-сервіс може бути не таким зручним, як класичні методи. Проте, класика на карантині не працює. Проект справді запрацює на повну потужність, якщо нам вдасться залучити якомога більше мешканців села», – коментує автор проекту Максим Черкашин.

Адреса проекту “Відкритий ринок” – rynok.in.ua

«Протягом останніх кількох років консультанти Асоціації міст України з питань місцевого економічного розвитку працювали з ОМС України на предмет створення та розвитку дрібних фермерських господарств, малих сімейних кооперативів. Діяльність таких господарств має важливу соціальну місію, оскільки з однієї сторони зменшує рівень безробіття через самозайнятість населення, а з іншої – наповнює бюджети своїх громад.

Запровадження проєкту «Відкритий ринок» зменшить ризик ліквідації чи банкрутства таких маленьких господарств. Цей ресурс стане першим, але сподіваюся не останнім, який допоможе мікробізнесу пережити важкі часи карантину та економічної кризи, допоможе знайти нові ринки збуту виробленої чи вирощеної продукції» - Ігор Гірчак, виконавчий директор Тернопільського РВ Асоціації міст України, консультант з місцевого економічного розвитку Асоціації міст України».

Платформа підійде для тих , хто веде сімейне фермерське господарство, проте через епідемію закриті ринки та не проводяться ярмарки. Тоді можна перейти в онлайн на безкоштовний сервіс rynok.in.ua – зареєструйтесь, розмістіть інформацію про продукцію і покупці швидко Вас знайдуть!

Також ресурс буде корисний усім, хто любить ласувати продукцією з села, проте через карантин немає змоги придбати її на ринку чи ярмарках. Переходьте в онлайн на безкоштовний сервіс rynok.in.ua – заходьте та знаходьте продукцію, яку виростили неподалік!

Детальніше про проект у відео за посиланням тут.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі