Тиждень музичного антивірусу, як небесне «зітхання ангела в нашій душі»

11.04.2020 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

У сучасному інформаційному просторі з’ява позитивних повідомлень чи публікацій завжди була в дефіциті, а віднедавна – й поготів. Тож звістка про «Тиждень музичного антивірусу» стала для багатьох (без перебільшень) ковтком джерельної води посеред «інтелектуальної» спраги.

Це чудовий і вкрай необхідний спільний проєкт телеканалу Тернопіль1 і Тернопільського Музичного Коледжу ім. Соломії Крушельницької. Стартував онлайн-концерт 8 квітня.  Переглянути (прослухати) концерт можна на каналах у Facebook чи YouTube. Ваш весняний і сонячний настрій творитимуть лавреати міжнародних конкурсів Віталій Бобровський (фортепіано) та Володимир Шагай (вокал). У такий спосіб мистці долучилися до знакової події у музичній світовій спільноті, яка цьогоріч відзначає 250-річчя з дня народження суперзірки «віденської класики» (епоха романтизму) німецького композитора, піаніста та диригента Людвіга ван Бетховена. До слова. В Україні також дуже ретельно готувалися до цієї значущої дати. Були заплановані великі концерти у Національній філармонії України (шість бетховенських вечорів), концерти класичної музики за участю Полтавського академічного симфонічного оркестру у театрі ім. М. В. Гоголя, також – академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії…

Не залишилось осторонь і рідне місто відомого композитора – Бонн. Там відбулися тематичні виставки, приурочені цій даті. А ще варто пам’ятати, що уривок з «Оди радості» (дев’ята симфонія Бетховена) від 1972 року використовується на Заході як славень Європейського Союзу.

Мені щастило два роки поспіль відвідувати концерти талановитого Віталія Бобровського. Перегляд-слухання онлайн-концерту дав можливість зануритись у світ найкращих зразків класичної музики. І не лише пропустити її крізь себе, а й самій на деякий час «стати» музикою. Я довший час залишалась у гармонійному стані, стані спокою і рівноваги. З’явилось незвідане раніше відчуття дивовижного поєднання із довколишнім світом, особливо – з природою, часткою якої ми всі і є. І як тут не погодитись із Ральфом Уолдо, який якось висловився про музику: «Вона показує людині ті можливості величі, які є в її душі». Справді, музика невидима, але має чарівливу здатність занурюватись у серцевину кожного з нас. Якби ж тільки людство нарешті усвідомило цей її унікальний феномен! Мабуть тільки б за таких умов на планеті зникли будь-які передумови майбутніх воєн чи кривавих конфліктів.

З теплом у серці пригадую торішній вечір, присвячений життю і творчості нашого земляка – Василя Барвінського – видатного композитора ХХ століття, талановитого педагога, виконавця, вченого, активного громадського діяча, який відбувався у мистецькій світлиці Тернопільського драмтеатру  ім. Тараса Шевченка. Творили це диво лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Віталій Бобровський та Вадим Дарчук. Натхненно і велично Віталій Бобровський виконував тоді 5 прелюдій для фортепіано. Це було як небесне «зітхання ангела в нашій душі» (за Ріхтером).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі