За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» громади Тернопільщини зможуть покращити надання адмінпослуг

07.04.2020 08:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Сергій Волохатий

Напрям з покращення якості надання адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою» з 2016 року допомагає громадам створювати належні центри надання адміністративних послуг. По Україні 562 громади, відібрані за результатами відкритого конкурсу, отримають комплексну допомогу Програми у створенні належних ЦНАП до 2021 року, серед яких 18 ЦНАП на Тернопільщині. Нещодавно стало відомо, що Програма «U-LEAD з Європою» запускає Службу експертної підтримки ЦНАП.

Особливими викликами 2020 року є питання функціонування ЦНАП в існуючих райцентрах, особливо в контексті майбутньої ліквідації ЦНАП райдержадміністрацій. Ще однією проблемою є інтеграція базових (найбільш затребуваних) мешканцями послуг у ЦНАП. Ці та інші процеси потребують фахового консультування та експертної підтримки. З цією метою працюватиме Команда Служби Експертної Підтримки ЦНАП.

null

Кращі експерти у сфері надання адмінпослуг будуть допомагати органам місцевого самоврядування шляхом:

- консультацій з питань створення та модернізації ЦНАП,

- планування та моделювання оптимального доступу до послуг у громаді,

- проєктами документів та, за можливості, їх рецензуванням,

- рекомендаціями по вибору та зонуванню приміщення для ЦНАП та інших питань.

- розробки покрокового індивідуального алгоритму створення або модернізації ЦНАП.

«Подати заявку для отримання допомоги від експертів можуть об’єднанні територіальні громади, територіальні громади, які згідно з перспективним планом формування територій громад відповідної області є адміністративним центром майбутньої ОТГ, зокрема і міста обласного значення під час модернізації діючих ЦНАП  та територіальні громади, які планують покращити якість надання адмінпослуг на засадах співробітництва територіальних громад. Це чудова нагода для громад та РДА отримати фахову підтримку у вирішенні складних питань пов’язаних з налагодженням системи надання якісних адміністративних послуг», – розповідає Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Варто зазначити, що за допомогою можуть звертатися вище зазначені ОМС, крім учасників раундів 2-4 Фази Впровадження, оскільки фахівці Програми ще не завершили виконання всіх проєктів. Натомість, подаватися можуть ОМС-учасники Початкової Фази та раунду 1 Фази Впровадження, які потребують додаткової підтримки, пов’язаної з новими викликами.  Пріоритетом Програми є експертна підтримка створення ЦНАП ОМС в районних центрах, зокрема в процесі трансформації ЦНАП РДА у ЦНАП ОМС. РДА можуть отримати підтримку щодо трансформації ЦНАП у разі подання заявки відповідним органом місцевого самоврядування райцентру.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі