«Берімось краще до роботи, Змагаймось за нове життя!» вітаємо переможців фестивалю-конкурсу з Тернопільщини

Опубліковано:
4 Квітня, 2020

Багато школярів та молоді з Тернопільщини прийняли участь у VI Всеукраїнському (ХVI Всекримському) фестивалі-конкурсі учнівської та студентської творчості “Змагаймося за нове життя!”, присвячений Лесі Українці імені Марії Фішер-Слиж та отримали високі відзнаки. Через карантин переможці і учасники не зустрінуться, а отримають свої грамоти поштою. 

Розказує учасниця конкуру тернополянка учениця ЗОШ №16 ім. В. Левицького Соломія Закордонець: «Про конкурс мені розповіла вчителька української мови та літератури. До 20 лютого потрібно було надіслати відео. Я вибрала поезію з символічною назвою “Перемога”. І перемогла». Соломія займається у театральній студії «Театр в театрі» та знімається у кіно.

Фестиваль-конкурс започатковано українкою громадською діячкою Марією Фі́шер-Слиж у 2004 році з метою сприяння глибшому ознайомленню молоді зі спадщиною великої української поетеси Лесі Українки; спонукання осмислення державотворчих зусиль українського народу та його перспектив; виховання почуття патріотизму, національної гідності та особистісної відповідальності за прийдешнє нашої Батьківщини. А також саме так творчо відзначають учасники конкурсу 25 лютого день народження Лесі Українки.

Проживаючи у Канаді у м. Торонто, Марія ініціювала та підтримувала в Україні ряд проектів, у тому числі з запровадження конкурсів рідної мови, які стимулювали творчих вчителів-мовників, учнів і студентів. Конкурс має декілька номінацій. 

У номінації «Вокал» успішними стали учні з Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи ім.І.Герети: 

1 місце: Василина Гребеняк, керівник Гусак Л.І.

2 місце: Дует Анастасія Космина та Софія Пиріг, керівник Купецька О.А.

Найбільше школярів різного віку з Тернополя та області завоювали переможні місця у номінації «Декламація»: 

1 місце (Тернопіль): 

Соломія Гірська, керівник Сольник Н.І., ЗОШ №14 ім. Б.Лепкого;  Соломія Закордонець, керівник Качанова І.В., ЗОШ №16 ім. В. Левицького;  Яна Буняк, керівник Сагайдак В.З., спеціалізована школа №3; Єва Федчишин, Марія Лебідь, керівник Козак О.Б., спеціалізована школа №7; Софія Цьох, керівник Злепко Г.М., спеціалізована школа №29; Ангеліна Островська,керівник Куц О.В., ЗОШ №26 ім. Д. Заплітного; Софія Лонк, керівник Куц О.В., ЗОШ №26 ім. Д. Заплітного; Соломія Луканюк, керівник Боднарчук Г.В., спеціалізована школа №7; Арсеній Вітик, керівник Луканюк М.С., спеціалізована школа №7.

1 місце (Тернопільська область):

Владислава Підгребя, керівник Підгребя Н.М., спеціалізована школа І-ІІІ ст. ім. О.Маковея з поглибленим вивченням інформаційних технологій і технологічних дисциплін, м. Заліщики; Анастасія Гут, Дмитро Гут, керівник Пасечка О. М.Милівецька ЗОШ І-ІІ ступенів Чортківської РДА.

2 місце (Тернопіль): 

Наталія Шеліга, керівник Писуляк Н.П., ліцей №21 спеціалізована мистецька школа ім.І.Герети; Анастасія Крушельницька, керівник Похила Л.В., спеціалізована школа № 29. 

3 місце:

Зоряна Кальчук, керівник Зубик Н.В. Заліщики, державна гімназія;  Ірина Дзвінник, керівник Зарихта О.В. гімназія “Гармонія” Галицького коледжу ім. В.Чорновола 

У номінації «Інсценування» свій талант показали, як школярі, так і студенти.

1 місце: Софія Козак, Ольвія-Соломія Литвин, Елеонора-Богдана Атаманчук, керівник Атаманчук Л.Б., Тернопільська ЗОШ №25 та ТНПУ ім. В.Гнатюка.

1 місце: Андріана Ковальська, Анатолій Кметко, Юлія Шулик, Тетяна Миськів,

керівники П’єнтак Г., Бойко О., ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний коледж»

2 місце: Юрій Синіцький, Анастасія Данилець, керівник Боднарчук Г.В., Тернопільська спеціалізована школа №7. 

У номінації «Малюнок»: 

1 місце:

Яна Сакала, керівник Дяків О.І., Заліщики, державна гімназія; Руслан Галушка, керівник Журавель Н.П., Тернопіль, ліцей №21-спеціалізована мистецька школа ім.І.Герети; Вікторія Вовк, керівники П’єнтак Г., Бойко О. ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний коледж»;  Вероніка Поляцко, керівник Зозуля С.М. Галицький коледж ім. В. Чорновола; Поліна Дерев’яник, Леся Рибчак, Тернопільська ЗОШ № 18.

2 місце (Тернопіль): 

Мар’яна Пастушин, керівник Дуда М.В. ліцей №21-спеціалізована мистецька школа ім.і.Герети, Юлія Ліщук, керівник Бернацька І.О. спеціалізована школа №7; Єва Стадник, керівник Липка Р.Б. Галицький коледж ім. В.Чорновола; Діана Білоус, керівник Фугель С.Б., навчально–виховний комплекс «ЗОШ –економічний ліцей № 9» ім. І.Блажкевич; Евеліна Заляско, керівник Швидка О.П.,Тернопільська класична гімназія.

3 місце (Тернопіль): 

Надія Микула, керівник Батьківська Н.І. ЗОШ №25; Софія Кузіцка, керівник Журавель М.П., ліцей №21-спеціалізована мистецька школа ім.І.Герети. 

Цікавими були роботи у номінації «Науково-пошукова робота». 

1 місце: Наталія Гойда, «Одне літо в житті Лесі Українки біля схилів Кременецьких гір у долині річки Іква», керівник ‘Михайлів Г.С., Бучацький ліцей

2 місце: Олеся Левчунь «Леся Українка і Кременеччина», керівник Трачук В.М. Кременецький ліцей ім. У. Самчука

3 місце: Аліна Клубкова, Людмила Швець, ‘Милуємось тобою крізь століття, твій погляд нам душі окриляє…’ керівник Ляхович Л.М., Козівський районний будинок дитячої та юнацької творчості. 

У номінація «Твір» відзначено учнів з районних центрів.

1 місце: Олена Василюк, керівник ‘Зубик Н.В., Заліщицька державна гімназія

3 місце: Діана Порхавка, керівник ‘Кольба Г. Я. Бучацька ЗОШ №2 

Приємно було побачити серед учасників українців та україночок з зарубіжжя, наприклад, учасників з м. Бергамо, Італія – Український культурно-мистецькій центр «EtnoDim» та з м. Бендери (Придністровська Молдавська Республіка), звучали вірш серед пустельних пісків Об’єднанних арабських еміратів (ОАЄ) – це говорить про те, що фестиваль можливо отримає статус міжнародного. 

Поезію, прозу геніальної доньки українського народу Лесі Українки читає, декламує, малює, досліджує молодь України і світу і це відмінний результат щорічного Всеукраїнського (Всекримського) фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчості “Змагаймося за нове життя!”, присвячений Лесі Українці ім. Марії Фішер-Слиж. Його гасло стрічка з вірша Лесі Українки «Скрізь плач, і стогін, і ридання…»: «Берімось краще до роботи, Змагаймось за нове життя!», зміст його і сьогодні актуальний.

Скрізь плач, і стогін, і ридання,
Несмілі поклики, слабі,
На долю марні нарікання
І чола, схилені в журбі.
 
Над давнім лихом України
Жалкуєм-тужим в кожний час,
З плачем ждемо тії години,
Коли спадуть кайдани з нас.
 
Ті сльози розтроюдять рани,
Загоїтись їм не дадуть.
Заржавіють від сліз кайдани,
Самі ж ніколи не спадуть!
 
Нащо даремнії скорботи?
Назад нема нам воріття!
Берімось краще до роботи,
Змагаймось за нове життя!
[1890]
 
Усім дітям, їх батькам, керівникам зичимо здоров’я і «Берімось краще до роботи, змагаймось за нове життя»! 
 
null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #конкурс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: