«Я не боюся коронавірусу», – вагітна інфекціоністка з Монастириська Тетяна Сиваник

01.04.2020 23:13   Джерело: МедіаТОР
Опубліковано : Новини Тернопілля

На передовій з коронавірусною пандемією. Вагітна інфекціоністка з Монастириської лікарні Тетяна Сиваник щодня спілкується з хворими у телефонному режимі. Вона обдзвонює тих, у кого виявили недугу, контролює їх стан здоров’я, консультує. Зізнається, доводиться й розраджувати.

Недавно Тетяна закінчила інтернатуру в Івано-Франківську. Працює у Монастириській поліклініці лише другий місяць. У неї є однорічна донечка і зараз жінка на четвертому місяці вагітності. Живе інфекціоністка у селі Савелівка. На роботу її щодня підвозить і забирає чоловік.

– Я не боюся коронавірусу. Це звичайний вірус, який належить до групи респіраторних захворювань. Він не страшніший за грип, бо також викликає важкі пневмонії. Важко переносять COVID-19 лише 10 % захворілих – люди старшого віку, або ті, що мають супутні захворювання.

Тетяна розповідає, за її здоров’я хвилююся рідні, але вона переконана: хто боїться, той і хворіє. Тому намагається з холодним розумом аналізувати усі ризики. Все ж, каже, дотримуватися правил безпеки варто. Інакше, можливе масове зараження COVID-19. На роботі працює у захисному костюмі, має респіратор, окуляри. Регулярно дезінфікує руки.

– Перш ніж зайти додому, роздягаюся надворі, залишаю сумку, миюся, а вже потім заходжу в будинок.

Нині більшість інфікованих з Монастириська, каже Тетяна Сиваник, переносять легку форму COVID-19. Вони перебувають на самоізоляції, нікуди не ходять, їжу їм доставляють. Медики більш відповідальні у боротьбі з недугою.

– Є такі, що, кажуть, повністю здорові, почуваються нормально, температури, болю в горлі немає. В інших –  температура була 37,2, пропадав нюх і смак на кілька днів. Так проходить легка форма коронавірусу.

У суспільстві створюється паніка через постійне оголошення летальних випадків, розповідає Тетяна. Варто також розповідати про тих, що одужали.

– У разі перших симптомів треба звертатися до медиків, і все буде добре. Якщо людина молода, здорова, дотримується правил гігієни, вона переборить інфекцію.

За словами інфекціоністки, у Монастириському районі пік захворювання буде через два тижні, коли пройде інкубаційний період у контактних осіб.

Тим, у кого підтвердили коронавірус, радить:

Полоскати горло фурациліном, або сіллю з содою і йодом;

Промивати ніс соляними розчинами. Вірус спершу осідає на слизових оболонках;

Вживати велику кількість теплої рідини;

Контролювати температуру;

Якнайменше контактувати з рідними, ізолюватися в окрему кімнату;

Намагатися зберігати спокій. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: МедіаТОР  

Коментарі