Карантин – є час спостерігати за зорями і планетами, рекомендації з Лозівської астрономічної обсерваторії

Опубліковано:
1 Квітня, 2020

Під час карантину, який триватиме до 24 квітня, у багатьох мешканців Тернопільщини і людей зі всієї України звільнився час на спостереження за тим, що відбувається у нічному небі. Доречні будуть рекомендації тих, хто займається цим професійно.

Тетяна Свинарик тісно співпрацює з Лозівською астрономічною обсерваторією (ЛАО), під її керуванням займаються діти у астрономічних гуртках. Тетяна розказала, як живе ЛАО під час карантину: “Як і всі заклади ЛАО закрита, тому світлини об’єктів глибокого космосу наразі не робимо. Але, насправді, багато явищ зоряного неба кожен з нас може спостерігати просто зі свого вікна, з балкону чи лоджиї. Впродовж березня наші любителі астрономічних спостережень рано вранці до сходу Сонця, тішились такими планетами, як Юпітер, Марс і Сатурн. Наприкінці цього місяця вони розташувалися близенько один до одного. То ж на початку квітня, якщо буде сприятлива погода, можете вдосвіта їх спостерігати на сході над обрієм. Фаворит вечірніх спостережень – Венера на заході. 28 березня ця красуня перебувала поблизу Місяця і зоряного сукупчення Плеяди. Місяць також зараз щовечора росте на заході. Разом з Венерою легко зауважити, де він з’являється і як змінюється його розташування протягом вечора. Також кінець березня – чудова можливість спостерігати за космічною бджілкою – Міжнародною космічною станцією (МКС), прольоти якої буде видно в небі над Тернопільщиною ввечері. МКС візуально нагадує велику, яскраву зірку, яка неквапливо пливе небосхилом. З графіком прольотів можна ознайомитися у фейсбуці у групі “АстроТернопіль” або безпосередньо на сайті https://www.heavens-above.com/ (необхідна реєстрація і введення координат населеного пункту). Також багато цікавого можна дізнатись на фейсбук сторінці NASA – National Aeronautics and Space Administration”.

Надихаючими залишаються світлини астрофотографа Андрія Авраменко, які він зробив з власної лоджиї, проживаючі у Тернополі. Це планети Марс, Сатурн та Юпітер.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #астрономія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: