У листопаді 2019 ми опублікували прогноз ймовірних сценаріїв пов’язаних з ухваленням закону про “продаж землі”

У публікації розглядалося чотири можливі сценарії розвитку ситуації в країні після ухвалення закону про продаж землі.

1. Приймається дуже ліберальний закон щодо продажу землі. Земля скуповується іноземцями. Реальна втрата незалежності. Нова кривава визвольна революція.

2. Внаслідок ефективних обмежень щодо іноземців земля скуповується великими власниками, що є громадянами України. Встановлюється латифундистська система, як в найбільш відсталих країнах Латинської Америки. Селяни стають кріпаками через більшу прибутковість технічних культур, які йдуть на експорт. Різко зменшується виробництво продовольства, яке йде на внутрішнє споживання. Настає Голодомор. Селянські повстання на зразок Коліївщини.

3. Внаслідок дуже великих обмежень щодо ринку землі, її скуповується середніми власниками, які обмежуючи себе вкладають всі ресурси в купівлю нових земельних ділянок. Цінність землі стає вищою ніж цінність людини і людських стосунків. Люди виснажені в погоні за землею, як було в Галичині в 30-х роках 20-го століття. Ззовні стимулюється революція сільського пролетаріату.

4. Недопущення продажу землі в жодному варіанті. Вдосконалення системи оренди. Посилення відповідальності громад за землю. Ефективна співпраця громад з орендарями. Економічне піднесення без пролетаризації населення.

У теперішній редакції закону, ймовірно, розвиток піде за  сценарієм (2) вказаним у статті.  Внаслідок ефективних обмежень щодо іноземців земля скуповується великими власниками, що є громадянами України. Люди не схильні продавати землю. Відповідно, може зрости використання схем “земельного рекету” і загального безправ’я. Встановлюється латифундистська система, як в найбільш відсталих країнах Латинської Америки. Селяни стають кріпаками через більшу прибутковість технічних культур, які йдуть на експорт. Різко зменшується виробництво продовольства, яке йде на внутрішнє споживання. Настає Голодомор. Селянські повстання на зразок Коліївщини.

Опосередковано реалізацію сценарію (2) підтвердив ексміністр економіки Тимофій Милованов.

Подальший розвиток залежатиме від того, як Україна і Світ вийдуть з “періоду обмеження поширення коронавірусу”.

– Якщо світ сильно лібералізується, тоді Україна може піти по сценарію (1)

– Якщо локалізується і більше закривається – тоді по сценарію (3).

– Якщо зростає самосвідомість, самоорганізація, з’являються політичні сили, які адекватно відображають інтереси населення, відбудуться активні протести населення проти “земельного рекету” і влада під тиском людей змушена буде відмінити ухвалений закон (Для цього є достатні підстави, зокрема неконституційний спосіб ухвалення закону) – тоді Україна піде по сценарію (4).

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #закон, #земля, #продаж
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: