Сьогодні пропонуємо переглянути ретро фото із міста Теребовлі на Тернопільщині. Світлини датуються кінцем ХІХ століття. Фото такого часу є справжньою рідкістю.

На фото можна побачити каменоломню та працівників біля Теребовлі. З переказів відомо, що бруски із теребовлянської каменоломні возили в Китай і Персію.

Також з місцевої каменоломні брали тисячі тонн місцевого каменю возами витягли на гору для будівництва Теребовлянського замку.

Про те, що камінь добували в цих краях відомо із давніх документів. Так,  у Теребовлянських міських актах згадується добування каменю у 1430 р.

Сіро-зелений, сіро-рожевий або червоно-бурий теребовлянський дрібнозернистий камінь-пісковик близько семисот років видобувають і використовують як будівельний матеріал для фундаментів чи для спорудження будинків загалом, храмів, оборонних споруд, мостів, доріг, для виготовлення тротуарних плит і бордюрів, парапетів, сходів і карнизів, пам’ятників, чеканів для печей тощо.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

Джерело фото: https://polona.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #камінь, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: