«Просимо не варити нас під час карантину». Тернополяни скаржаться на гарячі батереї у квартирах

Опубліковано:
29 Березня, 2020

На вулиці +15, а батареї в кімнаті аж шкварчать. Тернополяни скаржаться на включене централізоване опалення у теплі дні. У квартирах спекотно і нема чим дихати. А зараз всі сидять вдома на карантині, тому ситуація непроста. До того ж за це непотрібне тепло ще й доведеться платити, а платіжки нині чималі. 

Про цю проблему повідомила жителька будинку на вул. Лепкого, 3 Наталія Червак. Вона звернулася в редакцію “Терміново” з проханням допомогти. Каже, в помешканні просто пекло, 27 березня температура повітря сягала +42. 

– Скажіть, будь ласка, в нас одних така ситуація? Батареї гарячі і дихати немає чим? Для чого це в умовах карантину і коли надворі така погода? – написала вона у соцмережі “Фейсбук” 27 березня. – Моя дитина хворіє і задихається. Ми вночі спали лише 1,5 години. Відчинені вікна не допомагають, та й боюся, щоб не продуло Артемка. Ми дихаємо, як риба без води. Про майбутні рахунки думати боюся. Щойно написала до голови ОСББ. Вона відповіла, що в нас по будинку вимкне і напише на сайт міськради.

До батарей годі торкнутися 

Наступного дня, зранку прокинулася – батареї гарячі, розповіла Наталія 28 березня.

– В обід та ж ситуація. Надворі тепло, в хаті спека. Навіщо? – запитує жінка. 

– Ми не просимо вимкнути опалення взагалі, ми просимо не варити нас в кімнатах під час карантину. До батарей торкнутися неможливо. Це гуртожиток, одна кімната, одне вікно. Не відчинеш, бо протяг. Відчинене в день не потримаєш, бо малий вилазить на підвіконня, а це 9 поверх…

Зауважимо, що останніми днями сонце пекло і нагрівало помешкання, з увімкненим опаленням справді спекотно. Багато людей, у яких індивідуальні котли, вимкнули його ще на початку березня. Ті ж у кого централізоване, стали заручниками обставин. 

У коментарях під постом Наталії на подібну проблему скаржаться і інші тернополяни. Дехто радить жінці класти на гарячі батареї вологі рушники та простирадла. Саме так рятуються від спеки і сухого повітря. 

“В мене цілий день по черзі відчинені вікна. До батарей годі й доторкнутися (сьогодні вже трішки зменшили градус, але однаково нестерпно”, – написала 27 березня у коментарях Iryna Rydzaj.


“Переїхала до мами, бо вдома задихаюся”, – пише Альона Харитонова 

“У мене +28 зранку і +25 вдень до вчора місяців так півтора. Були дзвінки – на “гарячу лінію” міськради. Сьогодні (27 березня – ред.) вже опалення зменшено впродовж дня, – розповідає Світлана Гуменна.

Платіжки будуть менші 

Чому у теплі дні не вимикають чи не скручують централізоване опалення – з цим питанням журналістка “Терміново” звернулася у прес-службу  КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”. До слова, на сайті підприємства розміщена інформація від 25 березня про те, що “незважаючи на несприятливі умови карантину,  КП продовжує постачати у домівки тернополян тепло та гарячу воду”. 

– Опалення в квартири подається згідно температури зовнішнього повітря. Тобто чим вища температура надворі, тим нижча в квартирі, – пояснює провідний фахівець роботи з громадськістю Аліна Жайворонко КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». – Тому зараз опалення скручують, а вночі піднімають, бо на вулиці останнім часом уночі була нульова температура. Щодо завершення опалювального сезону, то таке рішення приймає виконком міськради. Наразі про це ще не йшлося. Щоб відключити опалення, має бути протягом трьох діб температура вище +8. Останнім часом такого ще не було. Ми не проти відключення, легше зупинити повністю котельню, тому що ми йдемо в мінус, якщо котельня працює і подає мало тепла.

Аліна Жайворонко також додає, що навіть якщо скручують опалення, то все залежить від поверху. Технічно виходить так, що на верхніх поверхах завжди тепліше. Але якщо скрутять більше, то на нижніх поверхах взагалі буде холодно. 

Щодо оплати за централізоване опалення, то у березні вона буде меншою, повідомила провідний фахівець роботи з громадськістю. Адже нарахування відбувається відповідно до температури, яку подають. Якщо на вулиці холодніше люди платять за опалення більше, якщо тепліше – менше. 

Після обіду опалення виключили

За коментарем журналістка також звернулася до голови ОСББ на Лепкого, 3 Ірини Когут. Вона пояснила, що у будинку є індивідуальний тепловий пункт і вона може хіба що натиснути кнопку і виключити опалення. Щоб відрегулювати його, тобто скрутити, мусить бути програміст з тепломережі. А зараз вихідні і працює тільки чергова служба.

– Я думаю при такій температурі повинні були б відключити взагалі опалення взагалі, – каже  пані Когут. – Я писала в групі ОСББ, що виключу, але не всі цим задоволені. Є такі, хто має малесеньких дітей, які не рухаються і їм холодно. Одна  жінка написала: кому спекотно, нехай відкриє вікно, бо їй холодно. Тому я не знаю, що робити…

Як повідомила Наталія Червак, після обіду 28 березня опалення все таки відключили. У квартирі одразу стало легше дихати. 

– Положила малого в обід на сон і він спав аж до 18.30, – каже жінка. – Але ця ситуація непоодинока в Тернополі, – мені багато людей писали про таку ж проблему, тому варто її піднімати, а не мовчати.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #квартира, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #опалення, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: