Як місцевій раді провести сесію під час карантину?

Опубліковано:
24 Березня, 2020

Чи можливо це? Наскільки законно? Як не наразити на небезпеку поширення коронавірусу присутніх на засіданні? Напевно, ці питання задавав собі чи не кожен голова місцевої ради. Експерти Тернопільського Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» підготували деякі роз’яснення з цих питань.

У Постанові КМУ від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зазначається про заборону з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення усіх масових заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Засідання сесій – це заходи необхідні для забезпечення роботи органів місцевого самоврядування, тому їх проведення не підпадає під заборону.

Детальніше ТУТ

Чи можна провести сесію дистанційно через системи відеозв’язку?

Щодо проведення сесій дистанційно через системи відеозв’язку, то така можливість не передбачена чинним законодавством. Так, відповідно до ч. 17 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством.

Як при цьому не наразити на небезпеку поширення коронавірусу присутніх на засіданні?

Відповідно до ч. 15 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», порядок проведення першої сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях та низку інших питань визначаються регламентом ради з урахуванням вимог чинного законодавства. Усі процедурні питання проведення сесій мали б бути передбачені у регламенті відповідної ради.

Проте далеко не всі місцеві ради в Україні передбачили у власному регламенті порядок проведення сесій під час карантину чи інших надзвичайних ситуацій. Але й для несення змін чи доповнень до регламенту (в т. ч. і щодо порядку проведення сесій під час карантину), потрібно, знову ж таки, провести сесію.

Який вихід із ситуації, що склалася?

Голова у своєму розпорядженні про проведення сесії (чи інші особи, які відповідно до законодавства мають право скликати сесії у своїх розпорядчих актах) може визначити, що учасники заходу зобов’язані прибути на сесію у засобах індивідуального захисту (захисні маски, респіратори), дотримуватися по відношенню один до одного безпечної дистанції та дотримуватися інших рекомендацій, запропонованих МОЗ України. Крім того, місцем проведення сесії можна визначити локацію на свіжому повітрі, а не у приміщенні. Показовим тут є приклад Полтавської міської ради, яка одну із останніх своїх сесій провела саме на вулиці. Варто також, по можливості, обмежити час розгляду питань та кількість запрошених.

Зазначимо, що програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #депутат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сесія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: