Термін подачі щорічних декларацій продовжено до 1 червня 2020 року

Опубліковано:
23 Березня, 2020

Протягом останнього місяця до Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» часто зверталися за консультаціями представники громад щодо нових правил заповнення електронних декларацій. Радник з питань місцевого самоврядування та децентралізації Михайло Лисиканич проаналізував чинне законодавство та підготував роз’яснення.

Головна новина –  продовження терміну подачі електронних декларацій до 1 червня 2020 року.  Також розширюється перелік відомостей, який декларант має подавати щодо себе і членів сім’ї. Змінилася норма щодо подання виправленої декларації. Зокрема, встановлюється, що декларант протягом семи днів після подання декларації має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів.

«Щодо самого процесу декларування, то за новими правилами, виключається обов’язок подання декларацій громадськими активістами – фізичними особами, які займаються антикорупційною діяльністю. Також зменшено перелік випадків, у яких зобов’язані подавати декларації, для представників громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інших осіб, які входять до складу конкурсних комісій, громадських рад, рад громадського контролю тощо», – коментує Михайло Лисиканич, радник з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

Зазначимо, що 20 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції”», що змінює порядок заповнення декларацій.

У трьох типах декларацій за 2019 рік, це – щорічна, після звільнення, кандидата на посаду –  більше не потрібно зазначати:

– унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

– зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;

– належність до національних публічних діячів;

– об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

– членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;

– банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно;

– криптовалюти;

– трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї.

null

З іншими роз’ясненнями, які підготував радник Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Михайло Лисиканич, можна ознайомитися тут – https://cutt.ly/FtlMpUD.

Нагадаємо, що Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #U-LEAD з Європою, #гроші, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #службовець, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: