Тернополяни масово застрягають на кордонах, черги по 18-20 кілометрів

Опубліковано:
19 Березня, 2020

Через коронавірус майже всі європейські держави закрили кордони. На колишніх пунктах пропуску відновили патрулювання. У країни пускають лише власних громадян та людей із дозволом на тимчасове проживання, працю.

У зв’язку із кардинальними заходами українцям, зокрема тернополянам, майже нереально потрапити додому. Найважче тим, хто хотів перетнути кордон пішки.

– Ось що робилося на Шегині (українсько-польський пункт пропуску, – прим. ред.) за кілька годин до закриття пішого перетину, – розповідає Олександр. – Через перевірку дистанційним термометром, загальний огляд на людину в середньому витрачалося до 15-20 хвилин. Як результат – черги кілометрові. 

Деякі тернополяни застрягли між Латвією та Литвою.

– Після рейсу повертаюся додому, однак на поновленому між державами кордоні завернули. Хоча не перевіряли температуру, не робили поверхневого огляду, – ділиться перевізник-міжнародник Ярослав.

– Просто посеред дороги зупиняють автомобілі та просять їхати назад. А куди – не кажуть. Ти мусиш сам взнавати, де відкрита дорога… Вертаються не лише машинами, а й пішки, з сумками. Просять підібрати, відвезти до кордону. 

– Аби потрапити з Литви до Латвії довелося об’їжджати майже 150 кілометрів. Патрулювання на цьому участку є, однак автомобілі ніхто не зупиняє. Однак це ще не найгірша ситуація. На кордонах з Білорусією (та Україною, – прим. ред.) черги по 18-20 кілометрів, а це як мінімум на два дні очікування. Кажуть, на польсько-українських ще гірше. 

Наразі повернутися в Україну можна лише власним транспортом. Пішохідні переходи закриті. Тому, аби перетнути кордон, тернополяни ладні платити по 300-500 злотих за перевезення.

– Не думала, що буде аж така паніка, – розповідає Мар’яна з Бережанщини. – Домовилася з водієм на 22-е березня, бо раніше всі приватні перевізники зайняті. І то наживаються, як можуть. Якщо раніше я платила з Любліна до Бережан 250 злотих, то зараз з Холма до Ковеля – 500 злотих. Далі не везуть. Кажуть, вертаються за новою «партією».

І якщо перетнути власним автотранспортом прямий кордон з Україною ще можна, то з іншими державами – зась.

– Я поїхала машиною до бабусі в Німеччину, – розповідає тернополянка Катерина. – Пробувала вернутися додому, бо вже закінчуються дні по біометрії, та між Німеччиною і Польщею мене завернули. Скористатися сервісом «Дія», аби стати на чергу для очікування чартерного рейсу, теж не можу, бо треба робити нову страхівку. Як залишу автомобіль – з часом заплачу кілька тисяч євро штрафу. Автівка нова, недавній подарунок батьків. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вырус, #кордон, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #черга
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: