Вперше Наталя Близнюк презентувала свою творчість

Опубліковано:
8 Березня, 2020

У світлиці бібліотеки- музею «Літературне Тернопілля» відбувся творчий вечір тернопільської поетеси, лавреатки літературної премії імені Степана Будного, Наталі Близнюк. Модерував захід професор, доктор мистецтвознавства ТНПУ ім. В. Гнатюка Олег Смоляк.  

Участь у заході взяли письменники Анна-Віталія Палій, Ольга Кміт, Марія Назар, Зиновій Кіпибіда, Володимир Мацикур, поетка-піснярка Богдана Дурда, Галина Музика-Дричик, Марія Гуменюк, Олександра Кара, Зиновій Казьо, Богдан Кушнірик, Василь Глемба, авторка цих слів. Свої вірші читала Наталя Близнюк. Прозвучали пісні у виконанні студентки факультету мистецтв ТНПУ Соломії Бронецької.

Є поети які, заледве написавши кілька десятків пробних віршиків, поспішають друкувати книги, та й то – не одну. Тернопільську поетесу Наталю Близнюк знаю давно – зустрічаємось на засіданнях обласного літературного об’єднання, яке працює при Тернопільській обласній організації НСПУ. Надзвичайно скромна особистість як в житті, так і в літературі. Таких зараз треба ще пошукати: вдень з вогнем не знайдеш.

Дуже влучно відгукнувся про неї відомий поет, член НСПУ Володимир Кравчук у передмові «Часопростір слова» першої книги поетеси «Печать Іоанна»: «… молода поетеса пропонує «вибране» з написаного, але ще не виданого. Як на мене, це – феноменальна рідкість».

Вже з перших рядків вірша без назви, Наталя майстерно вводить читача в медитативний стан. І ти, розчиняючись під дією викристалізованого слова, починаєш дивуватися: а й справді ж , «Сонце на свічці – вечірня кульбаба»  – як же я раніше цього не помітила? «Дмухає ніч на кульбабу – і вечір відходить із миром». А як вам таке: «Замах безодні на світло»? Практично у кожній строфі колосальна думка, яка помітно виокремлюється і її можна  розвинути, щоб знову виписати  нове поетичне тло. Читач має унікальну можливість разом з автором сконцентрувати свою увагу на кінчику полум’я свічки і спостерігати за таїною народження світла.

Поезія Наталі Близнюк потребує читача інтелектуала, це правда. Зазвичай, світ потребує «силаботоніки»  – класичних поетичних розмірів. Так нас виховували, на цьому ми росли. Зрештою, класика є класика, це як батько і мати. Без них – нікуди. Вона завжди залишатиметься взірцем для всіх. Отож про поетичне слово Наталі: воно не вписується у звичаєві рамки чи простори загальноприйнятного у суспільстві. І в цьому її особливість і неповторність.

В організації згаданої зустрічі участь взяли бібліотека -музей «Літературне Тернопілля», факультет мистецтв ТНПУ ім. В. Гнатюка,  літературне об’єднання при Тернопільській обласній організації НСПУ.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #близнюк, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: