Тернопільським держслужбовцям розповіли як запобігти проявам дискримінації

28.02.2020 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Щодня більшість людей стикаються з проявами дискримінації. Проте, не всі знають якою вона буває і як від неї можна себе захистити. Дискримінація може проявлятись у школі, на роботі чи, навіть, вдома у формі утисків, мови ненависті, гендерної нерівності або й злочинів на ґрунті ненависті.

На цю тему представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області організувало 27 лютого просвітницький захід: «Дискримінація – форми, прояви, запобігання» для працівників структурних підрозділів Тернопільської обласної державної адміністрації та обласної ради.  

null

Виступаючи перед учасниками заходу, регіональний представник Уповноваженого Володимир Воловник навів присутнім конституційні положення щодо рівності людей у своїх правах та гідності, розповів про функції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в забезпеченні рівних прав, свобод та можливостей громадян, механізми їх захисту. Також він акцентував увагу учасників тренінгу на ролі державних органів та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у недопущенні проявів дискримінації при підготовці та прийнятті управлінських рішень.

null

За словами  Володимира Воловника, особа, яка вважає, що проти неї виникла дискримінація, має право звернутися зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду в порядку, визначеному законом. 

null

Він повідомив, що головна мета заходу – довести до відома працівників основні положення антидискримінаційного законодавства та привернути увагу до актуальності цього питання.

Детальніше із національним та міжнародним законодавством у сфері запобігання та протидії дискримінації присутніх ознайомив регіональний координатор взаємодії з громадськістю Володимир Шевченко. Він розкрив поняття дискримінації, охарактеризував її форми, навів приклади проявів дискримінації щодо представників національних меншин, інших соціально-вразливих груп населення та в питаннях віросповідання, нагадав про види відповідальності за прояви дискримінації, окреслив шляхи її запобігання у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

null

Правозахисник змоделював різноманітні життєві  ситуації і разом з присутніми проаналізував як діяти у таких випадках. Він акцентував, що будь яка дискримінація є обмеженням прав людини. Вона може проявлятися через ознаки раси, колір шкіри, політичні, релігійні чи інші переконання, стать, вік, інвалідність, етнічне або соціальне походження, громадянство, сімейний або ж майновий стан, місце проживання, мову, тощо.

У випадку порушення прав людини можна звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на безкоштовну гарячу лінію за номером телефону:  0800-50-17-20 або ж у представництво у Тернопільській області: 0352-22-00-33.

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі