Як уродженець Тернопільщини створив знаменитий пивний бренд (Фото)

Опубліковано:
25 Лютого, 2020

Ще буквально кілька десятиліть тому одним із найпопулярніших напоїв серед чоловіків колишнього Союзу було пиво під назвою «Жигулівське». А чи знають його читачі, що історія створення напою пов’язана із Тернопільщиною? Чому? Читайте далі.

Виявляється до появи «Жигулівського пива» має відношення Альфред фон Вакано. Він народився в 1846 році в містечку Козова на Тернопільщині. Його батьком був австрійський підданий Філіп Вакано. Матір’ю була баронеса Христина Стедлінг. Освіту Альфред фон Вакано здобув у Комерційній академії у Відні. Потім він був учасником австро-пруської війни 1866 року.

Досвід по пивоварінню Альфред фон Вакано здобув працюючи після війни на броварнях Чехії, Німеччини та тогочасної Російської імперії.

У 1880 році фон Вакано переїздить в місто Самару. Саме тут він вирішує створити велику пивоварню, по прикладу таких, які він бачив в європейських містах. Саме в Самарі фон Вакано започатковує бренд «Жигулівського пива». Історія цього бренду бере початок 23 лютого 1881 року, коли було засновано Жигулівський пивоварний завод в Самарі.

Завод по виробництву пива був облаштований за останніми вимогами, там була навіть своя електростанція. В 59 містах знаходились пивні склади «Жигулівського пива». В рік продукували близько 2,5 мільйона відер.

Окрім виробництва пива, фон Вакано був відомий, як благодійник та меценат. Він активно допомагав місцевому сиротинцю, лікарні, дитячому садочку. Після революції 1917 року, завод по виробництву «Жигулівського пива»  був націоналізований та відібраний в родини фон Вакано. Останній переїхав до Австрії, де помер 24 березня 1929 року.

В радянські часи рецепт «Жигулівського пива» фон Вакано активно експлуатували і варили його на 735 заводах. Сьогодні пиво під назвою «Жигулівське» продовжують випускати як в Україні, так і в інших пострадянських республіках.

До речі, на Тернопільщині добре знають про Фон Вакано. І цьогоріч 8-11 травня в місті Тернополі пройде «ІІІ Фон Вакано Крафт Фест». Цей захід є досить популярним фестивалем крафтового пива, м’яса та інших виробів. Зрозуміло, що дата проведення вибрана не випадково, а спеціально до дня народження 12 травня Альберта Фон Вакано. Отож, відкидайте в ці травневі вихідні все і мерщій до Тернополя.

Козова на листівці 1910-х років Козова на листівці 1910-х років

Альфредо Фон Вакано, ХІХ ст. Альфредо Фон Вакано, ХІХ ст.

Жигулівське пиво, ХІХ ст. Жигулівське пиво, ХІХ ст.

Жигулівський пивоварений завод, ХІХ ст. Жигулівський пивоварений завод, ХІХ ст.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жигулівське, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пиво, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: