У Тернополі фінансисти вчилися робити оцінку ефективності бюджетних програм та готувати річний звіт

Опубліковано:
14 Лютого, 2020

Днями в Тернопільському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» зібралися представники громад Тернопільщини, відповідальні за фінанси та бюджет. В регіональному офісі проходив семінар на тему: «Особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік. Практичні аспекти здійснення оцінки ефективності бюджетних програм». Спікером на заході виступив радник із муніципальних фінансів та управління Сергій Триюда.

«Сьогодні ми проводимо перший семінар у 2020 році. Відкритість та прозорість діяльності виконавчих органів ОТГ – це необхідна умова для створення комфортного та довірливого середовища для жителів громади, особливо, якщо це стосується фінансів. Наше завдання – врахувати принципи прозорості в муніципальних фінансах у відповідності до програмних документів Європейського Союзу та законодавства України», – підкреслила у вітальному слові керівниця Тернопільського регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Наталя Онищук.

null

У першому блоці питань учасники семінару спробували знайти відповідь на важливе запитання: «Навіщо взагалі потрібне публічне звітування про виконання бюджету?». Сергій Триюда, радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу «U-LEAD з Європою», підготував для присутніх аналіз чинного законодавства щодо забезпечення публічності та прозорості бюджетного процесу: «Публічність та прозорість бюджетного процесу в громаді – невід’ємна складова ефективного управлінського процесу та демократичного діалогу з жителями. У законодавстві чітко прописані терміни звітування, форму можна обирати самостійно, головне, щоб вона була зрозумілою», – зазначив він.

В ході другої сесії розглянуто особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету. Учасники з тренером напрацювали алгоритм цього процесу та з’ясували невід’ємні його складові. Також присутні дискутували над оптимальною формою публічного звіту про виконання бюджету. Наголошувалося на важливості «живого» та «зрозуміло» тексту, адже складні терміни та цифри будуть тільки заплутувати жителів громади.

null

Друга частина семінару стосувалася вивчення питання моніторингу та оцінки ефективності бюджетних програм. Варто зазначити, що оцінка ефективності бюджетних програм має обов’язково бути відображена в річному звіті, тому цій частині необхідно приділяти особливу увагу. Більше того, це пряме віддзеркалення ефективності роботи виконавчих органів об’єднаної територіальної громади. Фінансисти громад були об’єднанні в робочі групи, в яких вони проводили аналіз бюджетних програм, вивчали види показників, механізми розрахунків індексів, формули на низку інших важливих елементів моніторингу та оцінки.

«Чому публічний звіт про виконання бюджету важливий для органів місцевого самоврядування? Як правильно підготувати та оприлюднити звіт про виконання бюджету, щоб його зрозуміли жителі громади, та як провести моніторинг та оцінку ефективності бюджетних програм? На перший погляд – складні та незрозумілі питання. Це справді так, але сьогодні ми знайшли відповіді на ще складніші питання», – впевнено заявив однин з учасників. 

Нагадаємо, Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #U-LEAD з Європою, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #семінар, #тернопіль, #тернопільські новини, #фінансист
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: