У Гутиську на Бережанщині жили цілі династії різьбярів

07.02.2020 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Світлини надзвичайно красивих вирізьблених із дерева робіт майстрами із села Гутисько Бережанського району опублікувала у мережі Facebook у групі «Береж Інфо» Ольга Берч. Вона пише, що у Гутиську жили цілі династії різьбярів:

«Село Гутисько, біля Бережан.

Там оці унікальні витвори народної культури були створені лемками- різьбярами, які оселилися в Гутиську 1945 року, по депортації з колишньої етнічної Лемківщини.

Усі майстри були представниками т.з "Риманівської школи", яку заснувала графиня Анна Потоцька для обдаровпних сільських хлопців, наприкінці 19 ст в курортному місті Риманів-Здруй (нині Польща).

В Гутиську творили цілі родинні династії. З часом де-які майстри переїжджали до Бережан, Трускавця, Моршина, Львова, Немирова, Одеси, Тернополя...
Жива традиція згодом померла разом зі смертю її носіїв. Старше покоління майстрів поховали в селі Куряни і Кути, на Гутиську не було свого цвинтаря і Церкви... Де які могили забуті....

Залишилися лише їхні твори, як свідки ціжї високої культури народу...», - пише Ольга Бенч.

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі