«Відчував, що хтось лишився у полум’ї»: 15-річний Сергій Гловіцький з Тернопільщини претендує на премію «Герой-рятівник року»

Опубліковано:
30 Січня, 2020

Трагедія, яка облетіла всі українські ЗМІ, сталася на початку року. Ввечері 3 січня внаслідок витоку газу в приміщенні сільського клубу села Угринів Підгаєцького району пролунав вибух, після чого будівлю охопила пожежа. Постраждали восьмеро неповнолітніх, віком від 12 до 17 років. Підлітки саме проводили в клубі репетицію виступу різдвяного вертепу.

Діти зазнали опіків обличчя, рук і ніг 1-2 ступеня, опіків дихальних шляхів та отруєння продуктами горіння. Всіх їх терміново доправили до лікувальних закладів.

У будівлі, де сталось нещастя, перебував й 15-річний Сергій Гловіцький. Ризикуючи власним життям, він врятував свого 13-річного товариша. Дружать хлопці змалечку. А нині рятівник і врятований лежать в сусідніх палатах лікарні.

У Тернопільському обласному управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій дізналися подробиці героїчного вчинку Сергія Гловіцького. Їх розповіла мама хлопця, хоча сама дізналася про все вже згодом.

Як виявилося, після вибуху її синові першому вдалося покинути будівлю. На вулиці, коли минув перший шок, він почав приходити до тями. І раптом пригадав, що, вибігаючи з клубу, у темряві, пронизаній відблисками полум’я та димом, наповненій здійнятим після вибуху пилом, він почув, наче хтось кинувся в бік сцени, протилежний до виходу та наче б то звідтіля пролунав чийсь зойк. І хоча, на перший погляд здавалось, що всі, хто був у клубі вже покинули будівлю, хлопець був переконаний, що там хтось залишився. В той момент він не думав про небезпеку. І хоча його й намагались зупинити, він знову повернувся, в приміщення, що швидко заповнювалось полум’ям.

Забіг всередину, почав гукати, чи хтось залишився. З-під сцени почув крик про допомогу. Це був його друг, Сергій Дума.

Той, намагаючись покинути місце події, приголомшений та дезорієнтований внаслідок вибуху помилково побіг в бік сцени. Вдарився об її край. Впав. Пригадує, як десь зверху на нього падали та боляче вдаряли якісь конструкції, а поряд нависали електричні дроти, що іскрили від короткого замикання. Його тоді наче паралізувало. Не міг рухатись. Було лячно. Лежав в темноті та з останніх сил кликав на допомогу…

Сергій Гловіцький кинувся до товариша. Хотів його підняти на ноги – не вийшло. Тож взяв приятеля за капюшон куртки і з усіх сил потягнув у бік виходу. Все відбувалось швидко та наче уві сні. Страху не було. Знав головне – потрібно якнайшвидше дістатись дверей, адже через високу температуру вже починав горіти одяг.

Сам рятівник про свій смілий вчинок нікому не розповідав. Зазначає, що непросто згадувати той вечір… Його матір дізналась про те, що сталось, вже від врятованого. Щойно опритомнівши, Сергій Дума попросив покликати її до нього в реанімацію, щоб подякувати, за те, що виховала такого сина, який врятував йому життя.

В обласному управлінні ДСНС передали інформацію про вчинок Сергія Гловіцького до Києва для номінації підлітка на звання “Герой-рятівник року”. Переможців оголосять у серпні. А відзнаку традиційно вручає голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій у вересні.

Тим часом поліцейські з’ясовують, що саме стало причиною трагедії, розпочата кримінальна справа. Зокрема, розслідують службове недбальство під час виконання газових робіт. Попередньо відомо, що вибух у клубі села Угринів Підгаєцького району стався через поламану газову трубу.

Загалом усі восьмеро дітей мужньо переносять свій стан. Одного найтяжчого, з опіками половини тіла, доправили до Києва в опіковий центр. Решта перебувають на лікуванні в Тернополі. Найважче батькам, які не відходять від дітей ні на мить.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #герой, #Гловіцький, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #угринів
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: