Рідкісну інфекцію «трихофітію» зафіксували лікарі у жителя Тернопільщини

Опубліковано:
28 Січня, 2020

Рідкісну інфекцію «Трихофітію» зафіксували лікарі у жителя Тернопільщини. Про те, що зареєструвати випадок цієї інфекції в області, працівники обласного лабораторного центру опублікували у загальних даних моніторингу інфекційної захворюваності 24 січня.  Інформацію розмістили на сторінці лабораторного центру у Facebook:

«Трихофітія – грибкове захворювання, яке характеризується ураженням волосяної частини голови, гладкої поверхні шкіри, нігтьових фаланг і супроводжується свербінням, випадінням волосся, утворенням на шкірі обмежених круглих плям. Збудники трихофітії надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі. В заражених приміщеннях, предметах догляду за тваринами, кормах залишаються життєздатними 4-8 років, у зараженому волоссі і лусочках шкіри зберігаються протягом 7 років. Грибки гинуть при кип’ятінні через 2 хв., а під дією сухого пару при 110°С через 1 годину. При використанні дезинфікуючих речовин спори грибків руйнуються через 10-30 хв. Трихофітія передається як від хворих людей, так і від хворих тварини (при догляді за домашніми тваринами, через шерсть та лусочки, які тварини залишають на сіні). Від людини до людини передача збудника відбувається при безпосередньому контакті і через особисті речі (головні убори, постільну білизну, гребінці, ножиці, рушники). Спори грибів можуть передаватися через перукарські інструменти, якщо ті не продезинфіковані, вірогідні випадки зараження в навчальних закладах – дитячих садках і школах. Тому діти значно частіше страждають від трихофітії. Існує ще й внутрішньосімейне зараження. Якщо хворіє один член сім’ї, хвороба поширюється й на інших. В залежності від типу збудника і характеру ураження розрізняють трихофітію волоссяної частини голови, гладкої шкіри та нігтів. Трихофітія волоссяної частини голови зустрічається значно частіше у дітей, рідко – у грудних дітей і у дорослих. Симптоми: білясті вогнища неправильних контурів, без чітких меж, діаметром 1-2 сантиметри. Плями не зливаються між собою, знаходяться ізольовано, у подальшому утворюються лусочки, які відстають від шкіри, під ними шкіра голови запалена. Волосся стає тьмяним і ламким, може різним чином деформуватися. Волосся в зоні осередку рідшає за рахунок обламування, яке відбувається на відстані 2-3 сантиметри від поверхні шкіри. Трихофітія гладкої шкіри розвивається, в більшості випадків, на обличчі, шиї, передпліччях, але може знаходитися і на інших частинах тіла. Вона може поєднуватися з трихофитією волоссяної частини голови або існувати самостійно. Ознаки захворювання: круглі плями на шкірі, покриті лусками або бульбашками, спочатку запалені, червонуваті. Свербіння чи больових відчуттів немає або вони виражені слабо. З часом, центральна частина плями починає виглядати майже здоровою, ураження зберігається у формі «кільця». Трихофітія нігтів починається із вільного краю нігтьової пластинки, а через декілька місяців поширюється на весь ніготь. Він при цьому потовщується, стає крихким, набуває грязно-сірого кольору. Діагноз трихофітія виставляється на основі характерних клінічних ознак та мікроскопії ураженого волосся й лусочок, відібраних з країв ураженої ділянки, яка не піддавалась лікуванню, а також культуральний метод для визначення роду і виду грибка.

Профілактичні заходи:
– дотримання ветеринарно-санітарних правил утримання та догляду за тваринами;
– хворих і підозрілих на захворювання тварин негайно ізолювати і лікувати, здорових тварин вакцинувати;
– у приміщеннях де перебували хворі тварини проводити дезинфекцію;
– дотримуватись правил особистої гігієни;
– не користуватися одягом чужих людей;
– не відвідувати перукарні, косметичні салони, лазні, тощо, у яких не якісно проводиться прибирання приміщень, дезінфекція перукарського, манікюрного інструментарію;
– прасувати нижню та постільну білизну після ретельного прання у гарячій воді», – розповідають лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вірус, #лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #трихофітія
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: