Обласний астрономічний турнір «Різдвяні зорі – 2020» відбувся на Тернопільщині

Опубліковано:
28 Січня, 2020

Обласний астрономічний турнір «Різдвяні зорі – 2020» серед школярів Тернопільщини –  найкращих знавців небесних тіл та фізичних явищ Всесвіту відбувся у Лозівській школі І-ІІІ ст.-ДНЗ», що у  Байковецькій об’єднаній територіальній громаді. Інтелектуальні змагання провели на базі опорного кабінету фізики та першої в Україні сільської шкільної обсерваторії НВК.

Перед турніром відбувся скайп-зв’язок з українським астрономом, професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, академіком АН ВШ України, автором низки підручників, монографій, словників, довідників, науково-популярних книг 87-річним Іваном Климишиним.

«Учасникам потрібно було пройти три конкурси. Під час астрономічних випробувань використовували  фотографії, отримані за допомогою телескопів, в тому числі сільської обсерваторії. Оригінальністю відзначалися авторські завдання Сергія Вербицького – творця новітнього астрономічного обладнання, жителя громади, члена Київського клубу любителів астрономії «Астрополіс» та Богдана Плисюка – автора книги «Сузір’я та власні назви зірок», викладача Тернопільського відділення Малої Академії Наук України.  У перервах між конкурсами присутні мали можливість почути цікаву астрономічну інформацію від директора та головного редактора видавництва «Навчальна книга – Богдан» Богдана Будного – про астрономічні праці Івана Климишина; керівника гуртка «Астрофотографія» НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» Тетяни Свинарик – про процес опрацювання планетного фото у програмах PIPP, RegiStax 6 і Photoshoр; жителя Байківців, кандидата фізико-математичних наук, завідувача кафедри фізики ТНПУ ім. І. Пулюя Юрія Скоренького – про спеціальний алгоритм, який перетворив дані з багатьох телескопів в єдине зображення – перше в історії фото чорної діри; кандидата технічних наук, завідувача кафедри фізики та методики її викладання ТНПУ ім. В. Гнатюка, Сергія Мохуна – про інноваційні технології в процесі викладання астрономії», – розповідають організатори конкурсу.

Фіналістів турніру нагородили цінними призами та Глобусами зоряного неба. Також кожен, хто взяв участь у фестивалі – отримав різдвяні подарунки, книжки знаменитого астронома Івана Климишина.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #астрономія, #змагання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #турнір
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: