«Почути» почує вся Україна – з мистецьким проєктом завітали до Тернополя

26.01.2020 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Тернопільська центральна дитяча бібліотека долучилась до Всеукраїнського інклюзивного мистецького проєкту «Почути». Його учасники – а вони з різних міст нашої держави, зібрались у теплій і затишній світлиці книгозбірні, аби поділитись доброю справою, яку було започатковано ще 4 роки тому.

На якийсь час простір бібліотеки перетворився на незвичайну поетичну вітальню, де сучасні молоді автори читали свої твори у перекладі мовою жестів. Мова жестів – «це вид спеціального письма, який дає змогу позначати цілі слова, а також літери алфавіту певними жестами. Жестову мову для обміну інформацією використовують як люди з вадами голосових зв'язок та слуху, також люди без таких вад» (за Вікіпедією). Вивчити мову жестів не так легко. Поети готувалися заздалегідь, записували свої виступи на відео, надсилали викладачам. Найважче було вивчити перший рядок твору. Про це вони розповідали під час своїх виступів. Модерувала захід співорганізатор проєкту "Почути" – Олександра Смірнова з Києва. А ось і найвідчайдушніші з них, найсміливіші: Надія Сеньовська (Тернопіль), Лія Алтухова (Київ), Тетяна Медзуновська (Київ-Швеція), Анна Фадєєва (Біла Церква), Анатолій Мілецький (Ковель), Юлія Шевель(Київ), Христина Полубічко, Світлана Панчук (обидві зі Львова), Ірина Одерако (Рівне) та Ольга Мацо (Ужгород). Упродовж поетичної імпрези поруч із поетами  надхненно працювала справжня професіоналка – педагог і перекладачка мови жестів Олександра Карп’юк.

«Почути» — це проєкт про мистецтво, яке доступне для кожного, – каже завідувачка бібліотеки Надія Швець. – Його учасники декламують жестовою мовою поетичні твори, проводять театральні вистави, літературні вечори, музичні концерти та шкільні уроки. Захід був організований для широкого кола поціновувачів поезії, які прийшли, щоб підтримати слабочуючих людей і разом насолоджуватися поетичним словом.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі