Золотопотоцький палац – перлина Тернопілля у стилі класицизму

Опубліковано:
24 Січня, 2020

На околиці селища Золотий Потік, неподалік відомого замку, у чудовому парку стоїть старовинний палац, що славився своєю колекцією творів мистецтва, бібліотекою та глибокими пивницями, де зберігалося тернопільське пиво з усіх сусідніх містечок.

У пивницях палацу зберігали пиво

Палац у Золотому Потоці більш відомий як палац Гнєвоша. Споруджено палац ймовірно в 1838 -1840 роках, на той час дідичем Золотого Потоку Ольшевським. Комплекс збудований за проектом італійського архітектора з головним фасадом в стилі класицизму та неготичними бічними фасадами. Під палацом влаштували глибокі пивниці. Як відомо, ще 1570 року Золотий Потік отримав Магдебурзьке право, а у 1578 році Стефан Баторій надав містечку привілей на два щорічних ярмарки та щотижневу торговицю. У цей час саме Золотий Потік стає центром торгівлі півдня Галичини та Поділля. Тоді ж тут активно торгували пивом та пивним медом, які варили в усіх сусідніх містечках. У XIX столітті Золотий Потік зберігав цей статус. Тому й не дивно, що при проектуванні нового палацу дідич Ольшевський заклав глибокі пивниці, де пиво не псувалося та зберігало всій чудовий смак.

null

Палац у стилі класицизму

Навкруги палацу був розбитий великий парк з липовими алеями, залишки якого збереглися до нині. Палац одноповерховий, прямокутної форми, на високому цоколі, в якому облаштували житлові приміщення для гостей. Два бокових та головний фасад палацу були прикрашені портиками що спиралися на круглої форми красиві колони, над якими здіймалися урочисті фронтони. Найкрасивішим був південний портик у стилі класицизму з ліпниною та вишуканими карнизами фронтону, що спирався на чотири пари здвоєних круглих колон з капітелями. Вірогідно, архітектурні елементи для прикрашення фасаду та інтер’єру палацу були взяті з замку. Окрасою споруди і зараз є загнуті з обох боків парадні сходи.

Варварство «гостей зі сходу»

Будівництво палацу обійшлося Ольшевським в таку суму, що вони збанкрутували і вимушені були продати маєток із замком новому власнику Яну Стоєвському. Той продав його знаменитому хасидському цадику з Садгори Ізраелю Фрідману. У 1875 році той продав золотопотоцький маєток австрійському шамбеляну і послу у Відні Володимиру-Іполіту Гнєвошу. Родина Гнєвошів володіла маєтком до самого приходу радянських військ у 1939 році. Саме тому в історичній літературі палац у Золотому Потоці називають палацом Гнєвоша. За ініціативою нового власника до Золотопотоцького палацу з Бучача перенесли суд і податковий уряд. Власники зібрали в палаці велику бібліотеку і колекцію творів мистецтва. Але почалася Перша світова війна і Золотий Потік захопили «гості зі сходу». Вони розграбували та зруйнували палац, а унікальну колекцію та книжки вивезли до Москви.

null

Відновлення палацу Гнєвоша

У 1947 році споруду відремонтували, але портики вже не відновлювали, як пережиток минулого. Від старого палацу залишився сам будинок, арочні вікна, вигнуті сходи головного фасаду, облуплені стіни, залишки парку навколо, та кам’яна дорога якою ще у ті далекі часи приїздили до палацу господарі та гості.

Однак, вже у наш час з’явився шанс на відтворення палацу у його старовинній красі. У 2019 році Золотопотоцька громада, яка облаштувала тут Центр позашкільної роботи з учнівською молоддю, взялася за ремонт та реконструкцію будівлі, Вже виконані перші роботи. Тож невдовзі разом з Золотопотоцьким замком Золотопотоцький палац має стати туристичною “родзинкою” Тернопілля. Відкривайте для себе нове. Вивчайте історію та сучасність України. Відвідуйте замки та палаци. Відкривайте Тернопілля разом з “Тернопільським”.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #золотий потік, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільське, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: