Тернополяни відвідали прифронтові зони Донецької і Луганської областей із повстанським вертепом

Опубліковано:
19 Січня, 2020

Члени громадської організації “Молодіжний Націоналістичний Конгрес” відвідали прифронтові зони Донецької і Луганської областей із повстанським вертепом протягом 8-14 січня. 

Повстанський вертеп є унікальною різдвяною виставою для цієї частини України. Він поєднує звичний християнських мотив вертепу із історично-націоналістичним. За сюжетом добро (тобто Україна) перемагає зло (радянську окупацію) за допомогою небайдужих повстанців, єдності України та спільного до волі пориву. 

Сценарій вертепу був написаний в 2008 році Львівським осередком МНК. Безпосередньо авторами вертепу є голова організації Соломія Фаріон, а також Андрій Бень, колишній голова Львівського осередку. Колядки, використані у верепі, мають свою історію і символізм, оскільки беруть свій початок із 40 років минулого століття. Їх співали воїни УПА та українці таємно по домівках та церквах.

Участь у вертепі взяли члени МНК із чотирьох осередків: Тернопілького, Львівського, Дніпровського та Київського. За словами Оксани Семенець, відповідальної за постанову вертепу, підготовка видалася нелегегкою, оскільки не було можливості проводити спільні репетиції. Доводилося окремо працювати по онлайн зв’язку та розспівуватися уже в дорозі.

Протягом поїздки молодь відвідала: Краматорськ, Слов’янськ, Святогірськ, Костянтинівку, Нью Йорк, Лисичанськ, Сіверодонецьк, Попасну і Бахмут, а також завершальний виступ відбувся у столиці на Михайлівській площі. 

Мандрівку було розпочато із Тернополя, де повстанський вертеп вперше заспівав колядку на залізничній станції. Першим містом, яке з радістю прийняло повстанський вертеп, став Краматорськ. Ми відвідали місцевмх волонтерів та центри допомоги добровольцям, а також мали змогу разом поплести маскувальні сітки та навчити місцевих колядок.

Повстанський вертеп також побував у прифронтових зонах за 2-3 кілометри від фронту і так званих “ЛНР” і “ДНР”. Члени МНК мали змогу відвідати військових в комендатурах, на блокпостах та у військових частинах. Зовнішній вигляд “карнавалу”, саме так часто називали вертеп через яскраві образи повстанців, Сталіна, Чорта-НКВД, Звіздаря, привертав увагу місцевих жителів до нашої Місії.  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вертеп, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #схід, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: