Свято Святого Василя: історія, традиції і прикмети

Опубліковано:
14 Січня, 2020

14 січня прийнято готувати щедру кутю, посівати, ворожити, а вдома обов’язково потрібно мати грошовий запас.

Новорічні свята в Україні тривають. Так, 14 січня відзначається відразу два з них: День Святого Василя Великого (Василів день) і Новий рік за старим стилем. Про традиції, історію життя святого, прикмети і народні звичаї в День Святого Василя, розповість Styler.

Історія свята та життя Святого Василя

Святий Василь народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійській (Мала Азія) в благочестивій християнській родині. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики. Початкову освіту Василь отримав під керівництвом своїх батьків і бабусі Макрини, високоосвіченої християнки. Після смерті батька та баби Василь вирушив для подальшої освіти в Константинополь, а потім в Афіни, де досконало вивчив різноманітні науки – риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину.

Приблизно в 357 році Василь повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії, в 362 році він був висвячений у сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році висвячений у сан пресвітера єпископом Кесарійским Євсевіем.

Виконуючи своє служіння, святитель Василь ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов.

За своє коротке життя святитель Василь залишив нащадкам безліч богословських праць: дев’ять бесід на Шестоднів, 16 бесід на різні псалми, п’ять книг на захист православного вчення про Святу Трійцю; 24 бесіди на різні богословські теми, сім аскетичних трактатів; правила чернечі; статут подвижницький; дві книги про Хрещення; книгу про Святого Духа, кілька проповідей та 366 листів різним особам.

Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням у православних віруючих. Частка мощей святителя Василя і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя благоговійно зберігається в Лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його – у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Помер Василь в перший день нового 379 року. Незабаром церква зарахувала його до лику святих і встановила пам’ятний день на честь святителя Василя 14 січня.

Традиції до Дня Святого Василя

Якщо ввечері 13 січня щедрують, то в день Святого Василя прийнято посівати: співати спеціальні обрядові пісні – посівалки і бажають господарям щастя й достатку.

Кутья - традиционное блюдо на ВасилияФото: Кутя – традиційне блюдо на Василя (pixabay.com/JESHOOTS)

У день Святого Василя, згідно з народною традицією, прийнято готувати другу кутю – щедру. Ця кутя, на відміну від тієї, яка подається до столу на Святий вечір, не пісна. Варити щедру кутю слід рано вранці. І з’їдати її потрібно було, як кажуть, до останньої крихти.

Також слід приготувати вареники з сиром та млинці. Саме цими смаколиками прийнято дякувати гостям, які прийдуть в будинок щедрувати і засівати.

Вважається, що засівати повинні хлопчики, оскільки саме чоловік повинен першим увійти в будинок 14 січня. У такому разі на господарів чекає щастя і достаток. Посівати прийнято зерном. Причому спочатку йдуть сіяти близьким і родичам, а потім вже до друзів. Всі посівальники отримують грошову винагороду, частину якого віддають у церкву.

Посевалки на ВасилияФото: Засівалки на Святого Василя (facebook.com/vgorode.kharkov)

Важливо, щоб посіяне зерно не викидали. Його слід збирати і зберігати. В селі, наприклад, зерно зберігають до весни і змішують з іншими зернами для посіву.

Також у цей день дівчата особливо завзято ворожать, щоб дізнатися, коли вони вийдуть заміж і чи будуть щасливими.

До речі, в народі Василь вважається покровителем свиней, а на старий Новий рік (з 13 на 14 січня)  завжди готували страви з свинини – смажених поросят, варені окости та інші.

 

Прикмети на Василів День

Згідно з прикметами, у цей день вдома обов’язково треба мати грошовий запас; в борг же не давати – щоб не “віддати” свій достаток.

Користуються популярністю прикмети на Василя:

– якщо перший день у році веселий (щасливий), то і рік буде такий;

– сніг, що випав на Новий рік, або туман віщує врожай;

– повна ополонка води і туман на Новий рік віщують великий розлив;

– якщо в Новий рік вітряно – до урожаю горіхів;

– Новий рік – на весну повертає.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: