Від традиційного темного лагера зі спеціями, до оригінального пива з “куті” та звичного м’якого “білого”.

“Традиційно різдвяні”

Традиція споживати пиво під час Різдвяних свят належить до одних з найбільш улюблених серед європейців. Пива п’ють багато. В окремі моменти споживання можна порівняти з спекотними днями “високого літнього сезону”. Однак під терміном “різдвяне пиво” кожен європеєць розуміє своє. Скажімо, під час щорічного фестивалю у бельгійському муніципалітеті Ессен, можна скуштувати понад сотню різних сортів “різдвяного пива”. Подібне свято є у такій пивній країні, як Чехія, де щороку відбувається Празький різдвяний пивний базар. Щоправда у Чехії пропонують спробувати під час свята усі відомі місцеві сорти пива. Натомість особливі “різдвяні сорти” можна спробувати лише на розлив і варять їх лімітованими серіями. Одним з найбільш традиційних пиво є напоєм для Данії. Самі данці стверджують, що пиво на Різдво, це як сніг і ялинка. Місцеві пивовари  щороку готують новинки і добре перевірені сорти до різдвяних свят загальна кількість яких сягає щонайменше 90-та позицій.

null

Загалом же перші згадки про “різдвяне пиво” припадають на часи вікінгів-завойовників, котрі варили таке пиво в честь свята зимового сонцестояння, що припадає на 22 грудня, а після прийняття Християнства зберегли цю традицію, проте присвячували пиво вже народженню Христа.  До речі, у цей період, до Миколая, традиційно варили пиво і в давній Україні. Очевидно, що це також певний відголосок наших древніх традицій.

Різними бувають і смакові якості “різдвяного пива”, від міцних лагерів та елів, які любили більше у Північній Європі, до порівняно легких сортів Південної Європи, де “різдвяне пиво” може бути звичайним лагерем з міцністю до 5 %. Вживати “різдвяне пиво” можуть, як теплим з додаванням різних спецій, так і звично охолодженим переважно до кімнатної температури. Адже взимку пивом краще смакувати, розкриваючи його нотки.

Пиво з куті

Відзначилися у приготуванні “різдвяного пива” і українці, що виділилися особливою оригінальністю. У 2015 році Назар Дребот у США створив пиво “Кутя”. За словами самого творця цього пива, ідея зварити подібний напій, до якого входять всі складники традиційної української страви, прийшла до нього після розмов з американськими друзями. Мовляв, вони цікавляться Україною, проте не завжди мають змогу спробувати щось справжнє українське. Такою родзинкою до Різдва стало пиво “Кутя”. Основою цього сорту є ячмінний солод з різними додатками, серед яких значна частина — це пшеничний солод, що додає особливої м’якості.

null

Особливий сорт пива став настільки популярним, що його шанувальники готові чекати цілий рік, оскільки бровар виготовляє напій виключно раз на рік під Різдво.

Традиційна альтернатива

Тим, хто не дуже любить експериментувати, а надає перевагу добре перевіреному класичному смаку, можна знайти своє “різдвяне пиво” і в Україні. Безперечно краще, якщо це буде напій зварений за класичною технологією, з роздільним бродінням та доброджуванням, що дозволяє зберігати усю смакову гаму. Добрим вибором буде пиво виробництва тернопільської пивоварні “Опілля” заснованої ще у 1851 році. Кажуть пиво тернопільських пивоварів було настільки добрим, що його на початку XX-го століття возили навіть на експорт у Європу.

null

Тож, тим, хто любить добре виражений смак з легкими винними нотками та дещо зігріваючим ефектом підійде “Опілля Фірмове”. Цей лагер преміум-класу, особливо добре смакуватиме у холодну погоду. Підійде до до жирних страв з яловичини та свинини, а також різних видів негострого сиру. Цей сорт особливий навіть у технології свого приготування. Адже загальний час бродіння та доброджування складає 60 діб. До “теплих сортів” належить і “Опілля Княже” темне класичне пиво королів з яскраво вираженим карамельним смаком, ароматом  та приємною хмелевою гіркотою. Саме такі темні лагери були основним пивом майже до середини XIX століття у всій Європі. “Княже” також буде доброю основою для різних пуншів на основі пива з додаванням спецій.

Ну, а тим, хто хоче знайти поєднання традиційного смаку пива з м’якістю, варто спробувати “Опілля Пшеничне” чи “Опілля Біле”. Обидва сорти зварені з додаванням пшениці, а тому особливо м’які. Саме “пшеничні” сорти пива довгий час були єдиним винятком з “Німецького закону про чистоту пива”. Ці сорти пива найкраще пасуватимуть до легких закусок і зелених салатів. Зокрема, з цими сортами пива добре смакуватимуть різного роду запечені овочі, смажена риба і зелені салати з руколою, базиліком, пряними травами та помідорами, приправлені легкими сирами такими, як моцарела чи бринза. Також це пиво можна вживати з легкими десертами на основі цитрусових.

null

Загалом же, знавці радять, якщо існує “проблема вибору” пива до обіду чи вечері, то варто брати “м’якше пиво” з додаванням пшениці. Загалом же пиво у поєднанні із стравами дозволяє пережити нові смакові відчуття. Тож смакуйте пиво, святкуйте Різдво, відкривайте нове.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Біле, #Княже, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #опілля, #пиво, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: