Поліцейські закликають жителів Тернопільщини не виходити на кригу

Опубліковано:
11 Січня, 2020

Поліцейські закликають жителів Тернопільщини не виходити на кригу на водоймах, бо вона тонка. Особливо, правоохоронці наголошують, що батьки мають розповідати дітям про небезпеку на льоду і не дозволяти їм гратися на замерзлих водоймах.

«Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання. Йдучи на зимову водойму, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду, щоб не наражати на небезпеку себе та оточуючих. Ніколи не перевіряйте товщину льоду ударами ніг! Нагадуємо, для однієї людини безпечним вважається лід, товщиною більше за 7 см., для групи людей – не менше, ніж 15 сантиметрів. Якщо Ви провалилися під кригу:

– не піддавайтеся паніці, утримуйтеся на плаву, уникаючи занурення з головою;

– кличте на допомогу;

– намагайтеся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

– ногу, яка знаходиться ближче до краю винести на кригу;

– викотившись на кригу, не робіть різких рухів, ляжте на спину та відповзайте від небезпечного місця в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома», – повідомляють поліцейські.

За словами правоохоронців, не потрібно виходити на лід без нагальної потреби. А у разі необхідності, якщо є загроза, що людина може провалитися під лід – треба викликати на підмогу служби «101» та «102». Якщо ж ситуація критична, то той хто вирішив рятувати – і сам має дотримуватися правил:

– треба бути якнайдалі від ополонки, а якщо необхідно вийти на лід, то варто лягти на лід і повзти по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе палку, мотузку чи пасок;

– коли вже витягнули потерпілого, не можна дозволяти йому підійматися на ноги, він також має повзти до берега;

– витягнувши потерпілого на берег у безпечне місце, потрібно швидко  його доправити у тепле приміщення, перевдягнути у сухий одяг  дати випити гарячий чай. Після того неодмінно треба  викликати швидку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #крига, #небезпека, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: