«Як нам жити із цим?» Родини загиблих на Майдані про рішення суду відпустити ексберкутівців на обмін

Опубліковано:
31 Грудня, 2019

29 грудня п’ятеро обвинувачених у розстрілах на Інститутській ексберкутівців — Олег Янішевський, Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олександр Маринченко та Сергій Тамтура виїхали у самопроголошені «ДНР» та «ЛНР» в межах обміну полонених. 

За день до цього суддя Київського апеляційного суду Маргарита Васильєва змінила їм запобіжний захід з арешту у СІЗО та домашнього арешту на особисте зобов’язання, тобто, відпустила їх на волю. 

Суд у справі розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року тривав понад чотири роки. У ньому встигли заслухати всіх потерпілих та більшість свідків. Розслідування цієї справи — колосальна робота групи слідчих та прокурорів уже неіснуючого департаменту ГПУ. Його колишнього очільника Сергія Горбатюка звільнили з ГПУ, а більшість групи, яка роками працювала над десятками справ Майдану або перевелися в інші відділи, або не пройшли атестацію, або змінили роботу — в межах реформи прокуратури їх так і не змогли перевести одним відділом у ДБР, хоча цього тривалий час вимагали потерпілі, а їхня адвокатка Євгенія Закревська заради цього голодувала 13 днів

Суд навіть встиг заслухати президента-втікача Віктора Януковича — 2016 року його допитували у справі як свідка шляхом відеозв’язку з Ростова-на-Дону, а на допиті був присутній тодішній генпрокурор Юрій Луценко. 

Справу слухали троє присяжних суддів та троє професійних суддів, а головуючий суддя Сергій Дячук не пропустив жодного засідання — справа слухалася щовівторка та щочетверга у Святошинському суді Києва, велася жива трансляція із зали. 

Перейти до свідчень самих обвинувачених планували вже за кілька місяців. Вирок мали оголосити теж незабаром — до кінця 2020 року. Але ми так і не почуємо цих свідчень у суді. 2016 року ми записали два інтерв’ю у Лук’янівському СІЗО в Києві. Олег Янішевський та Павло Аброськін стверджували, що на всіх відео, де прокуратура їх ідентифікує — не вони, а балістичну експертизу оскаржували. Утім обоє були на Інститутській 20 лютого і в суді мали детально засвідчити свої дії того дня. 

На засіданні Київського апеляційного суду ГПУ змінила прокурорів, які вели справу майже 5 років — ті виступали проти звільнення обвинувачених із СІЗО. А троє нових прокурорів клопотали про зміну запобіжного заходу.

Що означає рішення віддати ексберкутівців на обмін для самих потерпілих, їхніх родин? Ми публікуємо деякі з виступів під час засідання суду 28 грудня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #обмін полоненими, #суд
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: