Урочиста академія з нагоди 90-річчя Прошівської читальні «Просвіта»

24.12.2019 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

У цьому мальовничому селі на Тернопільщині не раз бував Іван Франко,  виступав тут із палкими промовами і закликав, щоб гуртом, спільними зусиллями селяни будували будинок для товариства Просвіти. Так воно згодом і сталося.

Відтоді минуло 90 років. А в неділю, в селі Прошова Великогаївської ОТГ, відбулась урочиста академія «Просвіта» – це життя і мислення свідомих українців!» – з нагоди відзначення 90-річчя заснування Прошівської читальні відомого Товариства. Не забули тут й про іншу дату – чотириріччя вступу до громади. «Колись тут буде Український Дім, де битиметься українське серце і звучатиме українська мова» – проголошував один із засновників майбутньої Читальні отець Євген Лопатинський. До будівництва у ті далекі часи  прилучилося все село. До збудованого дому приходили, щоб почути рідну мову, адже українською говорили вдома і тихо… Хоча, згодом, з приходом совітів, багатьох з них буде знищено, вивезено до Сибіру.

З напутнім словом до присутніх звернулися отець МихайлоРудак, директор агрофірми «Медобори» Володимир Крупніцький,  Володимир Росоловський – один із засновників Товариства «Вертеп», староста Ігор Прус, очільник громади Олег Кохман. Модерував святочне дійство керівник сільського клубу Леонід Ванджула. Тернопільські пластуни передали символічний Вифлеємський вогонь миру. Яскраве мистецьке гроно з українських пісень, поетичного слова та фрагменту вистави «Мартин Боруля» Івана Карпенка-Карого стало окрасою концертної частини. Її учасниками були талановиті виконавці: Вікторія Горвард, Вікторія Волошин (Баворів), Катерина Грещук (Козівка), Ольга Німець, Марія Качуровська, Ангеліна Крамар, Роман Івахів, Дмитро Барабаш, Павло Ванджула, місцевий хор та багато інших. Подяками за багаторічну і сумлінну працю на благо рідного села було відзначено чимало його жителів. Світлана Барабаш з допомогою відеоряду презентувала історичну довідку про життя громади.

Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих за Україну у часи проминулих лихоліть. Імена (світлої пам’яті) 83 осіб із Прошови навіки увійшли до Книги Пам’яті.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі