У Тернополі обговорили зміни до Конституції України щодо децентралізації

Опубліковано:
23 Грудня, 2019

На черговому засіданні прес-клубу у Тернополі активісти обговорили проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесений 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий.

У Тернополі активісти засудили зміни до Конституції України, визнавши їх недосконалими, до того ж фахівці відзначили, що при розробці даного законопроекту не врахували думок тих осіб, яких безпосередньо цей закон має стосуватися – представників громад України.

«Найперше зміни до Конституції щодо децентралізації розробили у «закритому режимі», без консультацій чи тим більше погоджень з представниками громад, – повідомив Максим Черкашин, керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». – Далі, вже читаючи сам документ, виникає багато питань. По-перше, вводять таку посаду як префект, і відповідно законопроект передбачає надмірне розширення повноважень держави в особі цих керівників, до того ж префект може втручатися у власні справи місцевого самоврядування та здійснювати загальний нагляд за органами місцевого самоврядування і зупиняти їх акти щодо їх власних та делегованих повноважень.  По-друге, Президент може зупиняти повноваження місцевих рад та голів, по-третє законопроект передбачає скорочення повноважень депутатів місцевих рад. Міста Київ та Севастополь втрачають свій спеціальний статус, відсутні повноваження голів громад  щодо головування на засіданнях місцевих рад та інше».

Відтак, активісти та голови місцевих громад України підписали відкрите звернення Президенту України, голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послам країн великої сімки в Україні,представникам ЄС в Україні та іншим міжнародним інституціям, а також представникам громадськості щодо загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проекті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий.  

«Для повноцінного завершення реформи з децентралізації влади та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України, – розповів Ігор Гірчак,  виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. – Але запропоновані законопроектом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. Тому звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо».

До слова, активісти склали та вже частково підписали відкриту заяву, яка є публічною і усі охочі діячі місцевого самоврядування, депутати, експерти, громадськість та науковці, які її розділяють, можуть приєднатися до підписантів надіславши відповідне звернення на електронну пошту – zakryta_reforma@ukr.net.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», #децентралізація, #Європейська хартії місцевого самоврядування, #ЄС, #зміни до Конституції, #ігор гірчак, #Конституція України, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реформи, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: