Незабаром канікули – поїхали у Луцький зоопарк

Опубліковано:
21 Грудня, 2019

Усього 160 км від Тернополя до Луцька, але на туристів різного віку на цій дорозі чекає багато цікавих місцин. Дорога пролягає через Збараж, Кременець і Дубно – відвідати можна замок на вибір,  а можна зосередитись тільки на родзинках Луцька – просто у центрі міста величний Луцький замок, частина старого міста поділиться з вами своєю історією, а зоопарк подарує добрий настрій і нових друзів. 

Зоопарк розташовано у міському парку – весь парк прорізаний водними каналами, через береги перекинуті мостики, кожен ліхтар має свій власний декор – влітку тут проходить фестиваль ковалів. Ще на підході до зоопарку, декілька щитів розкажуть, що своїм сьогоденням Луцький зоопарк завдячує транскордонній співпраці з країнами ЄС. У 2015 році тут завершилась реалізація проєкту Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна”Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму” – так завдяки спільним зусиллям Луцької міської ради, адміністрації зоопарку та коштам Євросоюзу усього за два роки зоопарк став одним із найчастіше відвідуємих місць у Луцьку. Заснований у 1979 році за роки свого існування він переживав не кращі часи – тварини довгий час утримувались у тісних кам’яних клітках з товстезними прутами, про міжнародну співпрацю тільки мріяли. 

Змінило статус зоопарку з найгіршого на сучасний усього 1,528 мільйона євро, з яких 1,36 мільйона євро – кошти гранту від ЄС та 168 тисяч євро із міського бюджету Луцька. Саме такі гроші витратили на реконструкцію зоопарку. 

Зоопарк отримав сучасну каналізаційну мережу, адже її не було, були проведені роботи по укріпленню берегів ставів зоопарку, побудовані нові зручні вольєри для левів, тигрів, ведмедів, сурикатів, мавп тощо. Сьогодні це установа, якій довіряють своїх тварин найвідоміші зоопарки України – існують програми обміну тваринами і з зоопарками Європи, адже доки не буде відповідних умов для утримання тварин, їх не передаватимуть у зоопарк.

На своє успішне завершення реконструкції, до свого 40 літнього ювілею Луцький зоопарк отримав двох тигрів. Через рік у травні 2018 року пара привела на світ тигреня Трішу. Сьогодні її знають усі лучани – маленьку відмовилась годувати рідна мати і виховували працівники зоопарку разом з директором Людмилою Денисенко. Тріша із задоволенням роздивляється крізь вікно усіх, хто підходить на неї подивитись.

У вольєрі, що поруч з містечком левів, хижі кішки гуляють по черзі – день леви, а день тигри. А ось свійські кішки гуляють по території зоопарку вільно, також вільно порпаються у травичці курочки і півні, чистять пір’я малюки лебеді, перелітають із ставу в став качки крижені. Навіть взимку тут приємно. Зоопарк не тільки утримує тварин, а ї допомагає у реабілітації (лікуванні) диким тваринам. За словами директора зоопарку Людмили Денисенко, з квітня по грудень 2019 року у зоопарку проліковано 135 тварин, яких принесли небайдужі люди. Саме з таких особин склалась компанія лелек – усі вони були травмовані.

Учасникам транскордонного форуму журналістів, який проходив у Луцьку з 16 по 18 грудня, не вдалось побачити ведмедів, адже ці тварини зараз солодко сплять у сплячці. Щит поруч з містечком ведмедів розказує про життя цих величних тварин. Проте журналісти з Польщі, України та Білорусі на власні очі змогли побачити результати реалізації проєкту транскордонної співпраці. Відтепер Луцький зоопарк подібний до зоопарків Європи. Цікаво, що цей зоопарк найближчий до кордону з Польщею. 

Є на території і символічний чоловічок – біля замку він тримає корону, а у зоопарку притискає до грудей зайченя. Горнуть до себе тварин, опікуються різні установи – стають їхніми шефами і забезпечують годування. Зекономлені кошти ідуть на покращення умов утримання для других тварин, адже, навіть, досі велика сума на реконструкцію, не дала можливості замінити клітки на сучасні вольєри усім мешканцям зоопарку. Всюди на території парку таблички, які не радять годувати тварин, забороняють рвати квіти, але у дуже дружній спосіб, намагаючись достукатись до свідомості відвідувачів. З бажанням годувати тварин тяжко боротись, тому допомагають волонтери, а також таблички з можливісттю допомогти фінансово тваринам зоопарку – зчитаний QR код дозволить вмить перерахувати кошти зоопарку.

З 10 грудня у Луцький зоопарк розпочне приймати тварин з Державного цирку України, відповідно до заборони «Цирк без тварин». На передачу тварин зоопаркам України, циркам дали термін 2 роки.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зоопарк, #луцьк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: