Особливий символ свободи УПА знайшли у селі Більче-Золоте на Тернопільщині (Фото)

Опубліковано:
12 Грудня, 2019

Цей символ нині відомий кожному українцеві – це тризуб і надпис біля нього «Слава Україні!». Той патріот-повстанець, який в далекі 40-і роки минулого століття писав його на молоденькому грабі, напевно і не підозрював, що його послання будуть бачити та читати багато земляків, українців через багато років.

Жителька села Любов Назар розповіла: «Про цю особливу знахідку мене повідомили знайомі і я швидко пішла до обійстя того чоловіка(на жаль він просив чомусь не називати його прізвища та імені). Він придбав дрова напередодні, а 10 грудня 2019 року почав їх пиляти та рубати. До речі, ті дрова були всі з нашого лісу. І ось, рубаючи один з розпилів граба, діаметром так в колесо від легкового авто, чоловік помітив якісь коричневі, давні надписи і малюнок. Далі він вже поволі й обережно з великої цікавості обробляв дерево і невдовзі йому відкрився малюнок тризуба та надпис «Слава Україні!» Під час ІІ світової війни і ще деякий час після неї в наших лісах хоронилися від радянського режиму багато патріотів-повстанців, ще й до нині грибники випадково знаходять їхні криївки. Напевно то один з них залишив своє послання нащадкам і тепер кожен в нашому селі та напевно і в районі знають про це. Чим зроблений малюнок і надпис залишається лише здогадуватися – можливо просто ножем чи ще якимось металевим ріжучим предметом. Надпис дивом зберігся всередині деревини і він від пройдених років почорнів, став темно-коричневим».

Повідомлення про дану знахідку з деякими подробицями розмістила й на своїй сторінці у Фейсбуці Більче-Золотецька ОТГ: «В Більче-Золотому чоловік , рубаючи дрова, натрапив на унікальну знахідку. Посередині дерева український тризуб та напис «Слава Україні». Як ця патріотична атрибутика потрапила в середину колоди, нам залишається лише здогадуватись.

Залишити такий факт поза увагою ми не змогли.

Чоловік передав (за його проханням прізвище та ім’я не називаємо) цей цінний подарунок до сільською бібліотеки, де кожен житель та гість нашого села зможе його побачити.

Поспілкувавшись з лісничим нашого лісництва, дійшли висновку, що дереву приблизно років 90. Оскільки воно походить з Турина (урочище Пісочна), де в роки Другої світової війни проходив активний повстанський рух, то ймовірно на молодому дереві невідомий патріот викарбував українську символіку. З часом це затягнулось корою, а дерево росло.

Дякуючи надзвичайному випадку, нам вдалося це побачити. А може це добрий знак для нашого села?»

Підсумовуючи даний випадок, можна сказати наступне до давніх героїв і сучасників: Ваша справа не пропала даремно, вона продовжилася у ваших нащадках і нині кожен чесний українець пам’ятає свої героїв, відчуває як пролита кров у рідну землю густо проросла дібровами щастя, добра, справедливості, правди і свободи! Слава Україні! Героям слава!

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото: Любов Назар

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дерево, #малюнок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #тризуб
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: