Мер Тернополя виконав обіцянку - у місті буде своя сміттєсортувальна лінія

Тернопіль сортуватиме сміття по-європейськи.

11.12.2019 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Відходів стане менше на третину

У Тернополі вже найближчим часом запрацює сміттєсортувальна лінія і місто стане на шлях системного вирішення проблеми побутових відходів. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. За словами очільника Тернополя сміттєзвалище стане повноцінним полігоном твердих побутових відходів. Що передбачає суттєві зміни. Зокрема, сортування дозволить до 40 % відходів переробляти повторно. Тож сміття стане щонайменше на третину менше, а термін використання Малашівського полігону збільшиться.

У Тернополі запроваджується європейська практика повторного використання сировини для виробництва корисних товарів таких, як каналізаційні люки, папір, водовідливи і багато іншого. У компанії “ЕКО-ЛІДЕР Т”, що займається управлінням полігоном зауважили, що сміттєсортувальна лінія зможе приймати 120-150 тонн відходів щодня.

null

Встановлюється ретельний контроль за тим, хто завозить відходи. Відтепер, як зауважив міський голова Сергій Надал, відвантажувати відходи зможуть лише компанії, з якими укладено договори. Контроль є необхідним заходом зважаючи на неопоодинокі випадки у минулому, коли на Тернопільщину звозили сміття з сусідньої Львівщини.

Полігон стане значно безпечнішим. Додатково проводиться радіологічний контроль, щоб уникнути забруднення радіоактивними відходами місцевого полігону. Крім того буде проведена дегазація полігону. Газ метан, що виникає внаслідок ущільнення сміття використають для виготовлення електроенергії. Паралельно усувається загроза пожеж на полігоні.

Вирішення проблеми належної переробки та захоронення сміття належала до однієї з виборчих обіцянок чинного міського голови Тернополя і тепер, очевидно, що голова виконав свою обіцянку. Варто зазначити, що Сергій Надал неодноразово займав перші місця у рейтингу найвідповідальніших керівників за підсумками незалежної оцінки експертів порталу “Слово і діло”, які визначають, наскільки політики і державні службовці дотримуються свого слова.

Тернопіль - комфортне місто для життя

Вирішення “проблеми сміття” стосується не лише вузької проблеми. Адже це поводження з побутовими відходами є однією з сфер, яка напряму впливає на комфорт, здоров’я та добробут населення. Тернопіль дедалі частіше називають одним з найбільш екологічних міст в Україні. Зокрема Тернопіль потрапив до ТОП-5 найбільш чистих в Україні міст поряд з такими курортами, як Трускавець, Свалява, Миргород, Переяслав-Хмельницький. А нещодавно керівник відділу охорони здоров’я і медичного зaбезпечення Вaсиль Дaньчaк повідомив ще одну позитивну новину — у Тернополі народжуваність перевищує смертність, що є рідкістю для України. Також зросла тривалість життя тернополян.

Сумарно покращення екології, озеленення, доступу до послуг у місті позитивно впливає на відчуття можливостей самореалізації і щастя тернополян. Про це зокрема свідчить останнє опитування соціологічної групи “Рейтинг” проведене на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США). Воно показує, що тернополяни вважають своє місто одним з найкращих для реалізації своїх можливостей для самореалізацій. Тож Тернопіль і досі залишається одним з найкомфортніших для проживання міст.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі