«Людина-оркестр» Олексій Юрін завітав до Файного міста

Опубліковано:
5 Грудня, 2019

Тернополянам, які в середу були слухачами прямого етеру програми “Файний ранок”, пощастило. Адже тернопільській журналістці Ірині Моргун вести передачу допомагав черкаський колега, окрім того – поет, драматург, сценарист, актор Олексій Юрін.

Ранковий творчий тандем мене настільки «полонив», що я того ж таки дня зуміла потрапити на творчу зустріч Олексія з учнями ЗОШ №14. Справді, черкаський поет надзвичайно обдарована і творча особистість. Переконалась у цьому особисто. Усе його життя – це суцільна творчість. Адже окрім поезії Олексій пише драматичні твори, лібрето для мюзиклів та опер, сценарії. Активно співпрацює з театрами. Про таких іноді кажуть: «Людина – оркестр». Вірші Юріна звучали у виставах Черкаського музично-драматичного театру. Він виконував роль Івана Котляревського у виставі «Тиша і грім Василя Симоненка». Разом з акторами театру поставив музично-поетичну виставу «Фреш з маракуйї» на власну поезію. У 2016 р. створив моновиставу “Усе живе має право на життя” на основі власної біографії та поезії. У цьому ж році написав для Черкаського театру лібрето до мюзіклу “Танго Марії” за мотивами твору Астора П’яццоли та Орасіо Феррера. Прем’єра вистави відбулася 23 червня у Черкаський обласній філармонії. Переклав лібрето до опери «Кармен» українською мовою. Співпрацює з місцевим театром ляльок. Містерія “Tangus dei” (“Божественне Танго”), лібрето до якої написав О. Юрін, була поставлена на сцені Національної філармонії. (Ось таку розкішну дещицю почерпнула з «портфоліо» поета у Вікіпедії).

null

 

null

Автор семи поетичних збірок відразу викликав зацікавленість у школярів, особливо тоді, коли запросив кількох учнів інсценізувати його вірш. Було весело, адже  перевтілитись … у пальму, котедж, вікно, чайки, море – охочих виявилось доволі. Запис пісні «Калина» у виконанні її автора, актора черкаського театру Сергія Боброва (група FLATCHER), з якими виступає  Олексій – зустріли оплесками. «Він зі Словом «на ти», і Слово його любить» (зі слів Людмили Тараненко, м. Черкаси).   Музично-поетичних проєктів у Юріна таки чимало: джаз, блюз, рок. Пісні на його вірші виконує киянин Дмитро Гуцало (син письменника Євгена Гуцала). Цікаві відгуки про Олексія знайшла в мережі-Інтернет, зокрема, ось цей: «Олексій Юрін – поет і романтик. Саме так – не поет-романтик, адже у нього значно ширший спектр зацікавлень і хвилювань, болючих тем, аніж у поета-романтика. Олексій – поет у високому розумінні цього слова і романтик у житті, а звідси – чудодійний сплав енергетики, це – вірші початку нового тисячоліття. Тому нічого дивуватися Олексієвим експериментам із римами (до речі, Саша Чорний теж любив «усе, що випадково римується») –  їхні результати потішать найвибагливішого читача. Так само, як і іронічний погляд Олексія на дійсність, і самоіронія – без них, врешті-решт, не може бути справжньої творчості, і то не лише в літературі» (поет, музикант Юрій Рудницький, м. Київ). Втім, щоб відчути «слово» Олексія Юріна, треба самому його прочитати-перечитати. Адже особистісний світ будь-якого поета індивідуальний і неповторний. А ключик до нього (світу) зберігається не в автора, як дехто міркує, а… в читача. Треба тільки виявити бажання ним стати.

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зустріч, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #Юрін
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: