Борис Крамер відвідав файне місто

26.11.2019 22:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Журналіст Василь Добрянський донедавна був відомий на Івано-Франківщині більше як літератор та публіцист. І от кілька років тому почав працювати у жанрі детективної прози під псевдо Борис Крамер. Це нове ім’я у царині детективу, але вже впізнаване українським читачем.  Торік він отримав відразу два дипломи на Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова» за два романи – «Пастка на полоза» і «Пернач полковника Вухналя». Також спеціальні відзнаки: від Асоціації розвитку суддівського самоврядування України роману «Пастка на полоза». А «Пернач полковника Вухналя» отримав спеціальну нагороду за гострий детективний роман від Українського радіо «Культура»,  які, до слова, вже надрукувало тернопільське видавництво «Богдан» . Щиро зізнаюсь, після прочитання другої книжки, вперше почула, що у козаків була така зброя - пернач…

У Тернопільській обласній науковій бібліотеці відбулась зустріч із письменником Василем Добрянським. Серед презентованих книг – «Зламані сходи» (Клуб сімейного дозвілля). Саме вона відзначена цього року найвищою нагородою «Коронації слова» – першою премією. Рукопис до конкурсу фахово і професійно підготувала Марія Добрянська, дружина пана Василя. Задуми майбутніх романів виникають у нього по різному: з одного почутого слова, або речення. Так було й зі «сходами». Одного разу випадково почув пісню своєї юності англійського гурту «Лед Зеппелін» «Stairway to Heaven» – «Сходи до небес». Тоді молодь «крутила» закордонні пісні на магнітофонних бобінах. Почута пісня стала внутрішнім імпульсом до народження нового сюжету. Саме така бобіна й зіграла важливу роль у детективному романі – допомогла одному з головних сучасних героїв розгадати важливу таємницю звичайної сім’ї. Розповідаючи про творчу «кухню», пан Василь зазначив, що ніколи не знає наперед, як розвиватиметься даний сюжет. Дива відбуваються якраз під час написання тексту, і в цьому найвища інтелектуальна насолода письменника. 

Бориса Крамера сьогодні активно друкують у чотирьох видавництвах. Зараз готуються до друку його романи: «Чужа канва», «Куля для прокурора», «Убивство поза сценарієм» та інші. Невтомна працездатність цього чоловіка не перестає дивувати. Щодо зміни літературного імені, то у пана Василя на це є власна цікава версія і він поділився нею із присутніми: в Японії є цікава мистецька традиція. Там існує таке правило: через кожні дев’ять років переходити на нове ім’я, що означає творче оновлення і здобуття нових вершин. Схоже на те, що письменник не помилився у виборі, адже раніше ніколи в житті не писав детективів. Майже все життя пропрацював у місцевій пресі. Ініціатор і один із засновників та перший головний редактор літературно-художнього журналу «Перевал», який виходить з 1991 року. У 2003 - 2009 роках був головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України.

null

 

null

 

null

Фото: Валетнина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі