«Церква зберігала душу нашого народу»: у Тернополі відзначили 30-тиліття виходу УГКЦ з підпілля

Опубліковано:
25 Листопада, 2019

У Тернополі, 24 листопада, у палаці культури “Березіль” відбулися урочистості з нагоди 30-тиліття виходу УГКЦ з підпілля. На захід прибуло духовенство, сотні вірян та мистецькі колективи, щоб подякувати за відродження церкви.

Урочистості розпочалися із благословення у присутності живого свідка переслідуваної УГКЦ архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка). Як зазначив митрополит у своєму вступному слові, церква, яка була солідарною з народом не могла подобатися владі. Тому, переслідування УГКЦ в радянському союзі є однією із чорних сторінок історії українського народу у ХХ ст., поруч з такими, як Голодомор 32-33 рр.

«УГКЦ століттями була солідарна зі своїм українським народом та його стражданнями. Церква зберігала душу нашого народу, позбавленого власної державності та політичного представництва. Така Церква не могла подобатися режиму, який поставив собі за мету знищити ідентичність українця, розчинивши її в ідентичності радянської людини, та позбавити його історичної та національної пам’яті. Тому цей режим постави нашу Церкву поза межі закону. Радянська влада заарештувала всіх єпископів, які одностайно відмовилися стати на запропонований їм шлях зради», — розповідає архиєпископ Василій (Семенюк).

Також, на урочистому заході вручили подяки науковцям та дослідникам, які зробили свій внесок у вивчення та популяризацію історичної спадщини УГКЦ, і колективам, які долучилися до проведення урочистої академії.

До слова, перед початком  урочистостей  відбулася презентація книги «Будівничий віри» про життя, жертовний духовний шлях архиєпископа і митрополита Василія (Семенюка).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #віра, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #УГКЦ, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: