У Монастириську говорили про депортацію українців та дивились фільм «Орнаменти долі»

Опубліковано:
25 Листопада, 2019

У міській бібліотеці м. Монастириська 22 листопада відбулась друга сесія Всеукраїнської науково-практичної конференції «Депортація українців з етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951роках». Конференцію провели спільно із Тернопільським обласним комунальнийм інститутом післядипломної педагогічної освіти, Всеукраїнським об’єднанням “Лемківщина”,  Монастириською міською радою, музейним комплексом “Лемківське село”. Такий захід провели у межах відзначення 75-тих роковин початку депортації українців з території Польщі. Вперше цю подію в Україні відзначають на державному рівні.  

Під час конференції були підняті питання збереження свідчень людей, які пережили депортацію. Учасники конференції говорили про розвиток культури, важливості участі у міжнародних культурних, мистецьких фестивалях, про те, як заохочувати українців цікавитись власною історією. Знайомство з культурою депортованих українців може розпочатись і з відвідування музею. У м. Монастириська з 1996 року існує унікальний музейний комплекс, покликаний зберігати лемківську культуру “Лемківське село” та щороку проводиться фестиваль “Дзвони Лемківщини”. Піднімали питання безпеки України, про те, що важливо виховувати молодь патріотично налаштовану, яка знає власну історію. 

Під час конференції учасники ознайомились з виставкою виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Лемківська скриня», а також подивились документальний фільм “Орнаменти долі” КП “Фірма “Кінодністер”. У фільмі, який знімали у “Лемківському селі” та під час експедиції “Спадок” на фестивалі “Дзвони Лемківщини”, лемки свідчать про депортацію, діляться своїми традиціями та тим, як приживались в Україні після переселення.  Фільм презентувала автор сценарію, режисер Олена Мудра.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Андрій Костогриз, Андрій Старух, Світозара Хома

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #депортація, #монастириськ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: