«Громади створили, а тепер ліквідовують!» — новий голова ОДА та «слуги»-нардепи так і не назвали причин насильницького об’єднання ОТГ Тернопілля

Опубліковано:
21 Листопада, 2019

Протягом чотирьох років на Тернопільщині, на засадах добровільності та врахування місцевих проблем, створювали об’єднані територіальні громади, які тепер нове керівництво країни намагається доформувати насильницькими методами.

Саме цю головну проблему обговорили у середу, 20 листопада на засіданні міжвідомчої робочої групи. Депутати Тернопільської обласної ради, окремі посадовці, спільно із деякими представниками ОТГ області намагалися донести до більшості, що насильницьке формування територіальних громад не матиме перспективи у нашому регіоні. Відтак, люди, які протягом декількох років працювали над втіленням реформи децентралізації на Тернопільщині та знають, із якими проблемами стикаються новостворені громади, емоційно наголошували: «Територіальні зміни у вже існуючих громадах призведуть до ліквідації громад!»

Під час двохгодинного заходу посадовці, які вболівають за долю ОГТ, наголошували, що на проблемних та малочисельних громадах негативно відіб’ються «новаторські» зміни до Перспективного плану формування територій громад Тернопільської області, які так хочуть втілити в нинішньому Уряді та Верховній Раді України. Чимало громад можуть просто втратити свої повноваження і зникнути як самостійні органи самоврядування.

Так, на засіданні виступив керівник фракції ВО «Свобода» в облраді Олег Сиротюк, який звернувся з питанням насамперед до народних депутатів України, які представляють в парламенті Тернопільщину. Очільник націоналістів поцікавився, для чого потрібно виключати обласні ради із ланцюга погодження Перспективних планів, про що йдеться у проєкті змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». (25 вересня цього року, уряд схвалив проєкт змін).

—  Нещодавно депутати успішно проголосували за ініціативу уряду, що передбачає виключення обласних рад по Україні з механізму Погодження перспективних планів. Виключення обласних рад з ланцюга погоджень має негативні наслідки. Як можна надалі приймати певні рішення без врахування думки облради, яка на місцях більше розуміє перспективи та можливості громад. Бо ж бачення керівництва держави щодо об’єднання громад може не збігатися із баченням громади, а тепер обласні депутати не зможуть впливати на долю громад. Тернопільська обласна рада – найвищий представницький орган в області, роль якого у прийнятті рішень – вагома, — наголосив Олег Сиротюк.

Олег Сиротюк додав, що такі необдумані рішення уряду негативно відіб’ється на формуванні територій громад регіонів. «Свободівець» також звернувся і до нового очільника ОДА Ігоря Сопеля і поцікавився, чому громадам не дають самостійно визначитися, де та з ким ті хочуть бути. Пан Олег підмітив, що якщо в ОТГ забрати право вибору, то це буде не що інше, як шлях до ліквідації громад.

— Ви пропонуєте об’єднання існуючих ОТГ шляхом їх ліквідації. Якому законодавчому документу суперечать існуючі об’єднані громади, що вони не можуть функціонувати в тому вигляді, у якому є тепер?! Бо ж коли було створено громади, обласна держадміністрація видала висновок щодо їх відповідності законодавству та Конституції України. Отож всі громади в області відповідають діючій Конституції України, — висловився «свободівець».

Коли ж Олег Сиротюк наголосив, що треба йти у слабші громади і запитувати місцеве керівництво про проблеми, поцікавитися, яка думка людей про приєднання, його почали перекрикувати. Так до очільника «Свободи» з боку нового керівництва ОДА почали закидати, мовляв, «ми зібралися говорити про перспективи формування територій громад, а не обговорювати політичні гасла». Такі закиди та розмови на підвищених тонах неабияк обурили пана Олега, який так і не отримав відповідей на свої запитання.

Не конфліктувати, а дійти до порозуміння задля успішного завершення однієї з наймасштабніших реформ в Україні – децентралізації, закликав присутніх народний депутат від 166-го округу Тернопільщини Микола Люшняк.

—  Сьогодні ми можемо спостерігати дефіцити в районних бюджетах, адже на певних етапах реалізації реформи децентралізації громадам випало зіткнутися із певними проблемами. На жаль, політичні сили в Україні ніколи не дійдуть до спільної думки. Якщо ми зараз почнемо звинувачувати одне одного, громади від цього не виграють. Ми повинні згуртуватися навколо спільного рішення, яке позитивно відіб’ється на продовженні реформи децентралізації. За попередні роки ми вже маємо певні напрацювання, тож давайте продовжимо їх. Врахуймо насамперед фінансові показники у громадах, бо освітня, медична субвенції, соціальні проєкти – все перейде в органи місцевого самоврядування. Тож ми повинні все прорахувати. Насамперед те, як громада та окремі території мають розвиватися в подальшому. Місцевий бюджет повинен поповнюватися, а кошти не повинні проїдатися. Я не хочу, щоби моя держава жила на запозичені закордоном гроші. Якщо ми хочемо реформувати країну, ми повинні починати робити зміни на рівні області, — наголосив Микола Люшняк.

Виступив на нараді і голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, який, апелюючи на попередні роки досвіду формування громад, наголосив, що насильницьке об’єднання ОГТ без врахування думки місцевого керівництва ні до чого доброго не призведе. А остаточно проголосувати за зміни до перспективного плану формування територій громад області можна буде лише тоді, коли буде почуто думку представників від кожної з громад.

—  Від початку втілення в життя реформи децентралізації ми чотири роки працювали над формуванням територій громад. При цьому обов’язково вислуховували незадоволення, пропозиції, поради представників громад Тернопільщини, а потім приймали рішення. А ось зараз перед нами стоїть завдання через місяць чи два погодити зміни до перспективного плану формування територій, що, на мою думку, неправильно. Вважаю, що всі обговорення ми повинні починати насамперед знизу, аби план мали можливість розглянути самі ж представники населених пунктів в області. Звичайно, для цього потрібно йти у громади, пояснювати, переконувати людей, чому об’єднання для них має бути вигідним. Пізніше, після спілкування із місцевими, потрібно від них привозити сюди рішення. Саме так потрібно підходити до роботи, бо так ми працювали протягом чотирьох років. Серед нас є багато людей, які докладали немало зусиль на початку формування громад – їздили у громади, спілкувалися з людьми, досліджували, наскільки спроможними є населені пункти, громади. От зараз ми повинні прийняти важливе рішення – йти в формуванні територій громад Тернопільської області надалі добровільно чи примусово? Якщо добровільно – повинні починати розмову знизу, з громад. Якщо ж примусово, то для чого нас збирають?! — наголосив Віктор Овчарук.

Віктор Вікторович підсумував, що обговорення, які мають відбутися на місцях, потрібно представити на розгляд у сесійній залі, а вже потім депутатський корпус зможе остаточно проголосувати. Бо без погодження у громаді не можна приймати певні рішення.

Варто додати, що під кінець наради керівництво облдержадміністрації також мало можливість заслухати представників від окремих ОТГ Тернопільщини та дізнатися про спроможності, певні чинники, які впливають на функціонування об’єднаних територіальних громад на сьогоднішньому етапі розвитку. Учасники наради дійшли до спільної думки, що потрібно сформувати зустрічі з головами ОТГ, після чого, на основі врахування пропозицій, перспектив та недоліків, робити заключні висновки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василів, #громада
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: