Вперше казку, яку написали та озвучили слабозорі тернопільські діти, надрукують шрифтом Брайля

Опубліковано:
17 Листопада, 2019

Проєкт “Історії тих, хто бачить серцем” об’єднав багатьох талановитих людей. За словами авторки проєкту Ірини Мацко від ідеї до початку реалізації пройшло майже два роки. Як дати можливість і слабозорим, і незрячим дітям та підліткам займатись разом з однолітками у гуртках та центрах розвитку? Це питання вирішили спільними зусиллями, організувавши майстр-класи.

Так з квітня 2019 року у «Креат-студії “Іриска”» розпочались заняття з першою групою таких діток та з їх батьками. В основу ідеї поклали казкотворення. А знайомились та спілкувались під час творчих зустрічей. Разом із Людмилою Павловою зробили ляльок-мотанок, з Ольгою Базник валяли кульки до намиста для мами, з Уляною Джигринюк ліпили з глини, з Зоряною Олендер – малювали спільну картину. Цікавим був майстер-клас з декорування рамочок для світлин із камінців та мушель. І творили спільну казку під час майстер-класів. Саме так народилась казка “Соломійка в країні Байдужості”. Озвучити її допомагали у студії “МедіаЛаб” палацу культури “Березіль”.

Разом із співорганізатором проєкту Оксаною Ратушняк, керівницею “МедіаЛаб”, діти та дорослі начитували свої тексти. Діти вивчили свої слова на пам’ять. Допомагали озвучувати вихованці театральної студії “Мельпомена” разом із Надією Шамрик. Під час презентації проєкту, яка відбулась 13 листопада у перший день IV Міжнародного кінофоруму “Кінохвиля”, у Всесвітній день слабозорих людей, а також у Міжнародний день добра Ірина Мацко передала бібліотекам місту, а саме директору бібліотечної системи Тернополя Світлані Козелко дві книги, надруковані шрифотом Брайля “Екологічні казки” Зелена Криж, також повідомила, що казку «Соломійка в країні Байдужості» надрукують шрифтом Брайля за сприянням Віталія Ткачука “Студія друку шрифтом Брайля”. 

Окрім казки, учасники проєкту озвучили хрестоматію для учнів 3-4 класів.

Ірина Мацко, автор та керівник проєкту “Історії тих, хто бачить серцем”: “До озвучення були залучені вчителі, тифлопедагоги, діти та бажаючі, зокрема голова Тернопільської міської “Просвіти” Наталя Турчин, заступник директора КП Кінодністер Наталя Музичук. Одним з організаторів проєкту є і директор Централізованої бібліотечної системи – Світлана Козелко. Завжди на майстер класи приходив Олександр Хома. Діти дуже чекали на нього. І ще в нас найкращий звукорежисер Тарас Сотула. Усі разом ми команда – окрім мене організаторами проекту є Леонід Бицюра, Оксана Ратушняк, Світлана Козелко, Наталя Турчин, Олександр Хома “.

Усім діткам вручили подарунки з розвиваючими конструкторами від українського виробника “ІГРОТЕКО”.

Леонід Бицюра, заступник міського голови Тернополя, очільник Асоціацій кінокомісій України: “Дуже цінно те, що люди не очікують, коли хтось розв’яже усі проблеми, а самі шукають шляхи їх вирішення. Для нашого міста це дуже символічно – об’єднатись задля найкращого результату”.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дитина, #казка, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: