Уряд має почути Тернопільську громаду

Депутати Тернопільської міської ради звернулися до Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.

16.11.2019 08:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Бюджет-2020 не дозволить існувати громадам міст та сіл України. Це комплексна проблема, яка нівелює можливість економічного зростання та інфраструктурного розвитку всіх регіонів України. Тому Тернопільська міська об’єднана громада долучилася до Всеукраїнської акції «Поверніть гроші громадам!» ініційованої Асоціацією міст України.

Бюджет 2020 вдарить по правах людей

Поданий Урядом проект Державного бюджету на 2020 рік обмежує доступ мешканцям громади в медичному обслуговуванні, соціальному захисті та освіті. А це фундаментальні права люди. 

Як зазначається у документі, поданий Урядом проект Державного бюджету на 2020 рік зменшує доходи бюджету Тернопільської міської територіальної громади всупереч тому, що протягом останніх років значно збільшені повноваження та сфери відповідальності громади. Передбачений бюджетом громади ресурс не дозволить забезпечити виконання  власних та делегованих повноважень, унеможливить надання  послуг громадянам.

Цифри говорять самі за себе. Протягом останніх трьох років доходи передані Києвом у місцевий бюджет виявляються у два рази меншими від переданих на плечі міста видатків. У 2018 році передані доходи склали 394,1 млн.грн, а передані видатки 664,4 млн.грн. Схожа ситуація буде й за підсумками 2019 року.

Доведеться суттєво обмежити ремонти дворів та доріг, модернізацію житлово-комунальної сфери. Гроші місцевого бюджету доведеться спрямувати на соціалку. 

Більше того, нововведення уряду про скасування зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів повертає Україну до часів Януковича. Тоді міста були заручниками “ручного управління”. Західна Україна тоді була у найменшому пріоритеті, оскільки тут за Януковича голосували найменше. Всі кошти фактично ділились між своїми олігархами на проекти в Донбасі і Криму. Чим це завершилось для держави - всі пам’ятають.

Тому депутати Тернопільської міськради ухвалили «Звернення щодо фінансового забезпечення потреб мешканців Тернопільської міської територіальної громади на 2020 рік. Це намагання достукатися до здорового глузду нової української влади.

Європейська чи азійська «формула» розвитку України

Україна опинилася на черговому роздоріжжі. Якщо влада прийме позицію об’єднаних територіальних громад, то Україна має шанс закріпити європейський шлях розвитку з сильними та самодостатніми громади, де живуть забезпечені люди. 

Протилежна – азійська (фактично - російська) модель, де столиця розглядає регіони та міста, як власні колонії. За цієї моделлю, центр викачує всі гроші з регіонів і самостійно «з барського плеча» роздає містам, селам та селищам подачки. Це – шлях в минуле, це шлях в нікуди. 

Тернопільська громада вимагає:

І. В проекті Державного бюджету України на 2020 рік:

1. підтримати норму про зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів, що  збільшить дохідну  частину  бюджету  Тернопільської  міської територіальної громади  до  75,0 млн.грн.

2. збільшити обсяг освітньої субвенції  бюджету громади  на  60,6 млн.грн.,  що врахує підвищення заробітної плати педагогічним працівникам та збільшить престижність до 20%, а також компенсацію з державного бюджету  в розмірі 14,1 млн. грн на підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

3. спрямувати 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад та передбачити формульний підхід щодо розподілу таких коштів між цими бюджетами;

4. забезпечити оплату з державного бюджету гарантованих державою пільг, зокрема, пільг на проїзд та послуги зв'язку, потреба  в  яких  на  2020 рік  по Тернопільській міській територіальній громаді  складає відповідно 91,2 млн.грн.  та 0,8 млн.грн.

5. передбачити на 2020 рік  бюджету  громади  додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я у в обсязі не менше 55,0 млн.грн та її формульний розподіл між районними бюджетами, бюджетами ОТГ та міст обласного значення.

ІІ. Негайно  дозволити  оплатити  кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, передбаченої у Державному бюджеті на 2019 рік, та перехідних залишків з 2018 року.  Так  на  сьогоднішній день в  місті   завершено реконструкцію вулиці В.Чорновола  та розпочато реконструкцію Привокзального майдану  на  загальну суму 19,5 млн.грн., з яких 2,7 млн.грн.  оплачено, а  16,8 млн.грн. необхідно буде здійснити оплату органами Державного казначейства».

Тарас Смолій


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі