Свирид Голохвостов, Проня Прокопівна, Химка та інші – родом із Великогаївської громади

12.11.2019 18:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Репертуар аматорського театру Великогаївської ОТГ поповнився новою виставою. Прем’єра безсмертного твору Михайла Старицького «За двома зайцями», яку поставила режисерка Оксана Римар, відбулась у Народному Домі Великих Гаїв, де ніде було яблуку впасти – стільки зібралось охочих побачити виставу. Та й було чого, адже ролі акторів виконували односельці.

В основі сатиричної вистави відома історія про збанкрутілого цирульника Свирида Голохвостова, який шукає виходу із ситуації, що несподівано на нього «звалилась». Авантюрист від природи, одіозний Голохвостов, якого віртуозно і реалістично зіграв Сергій Зендран, вирішує одружитись на багатій нареченій. З цією роллю (Проня Прокопівна) блискуче впоралась Зоряна Белейчик. Вона відразу підкорила глядачів своєю екстравагантністю і «хранцузькими маньорами».  Особливо ж – почуттями, від яких у них «в груді так і шкварчало».  Про всяк випадок, цирульник вирішує посвататися ще й до бідної Галі (Галя та Степан – позитивні персонажі, Ірина Дідик та Володимир Бутковський).  Цирульник, який вдає із себе високоосвіченого чоловіка, насправді є звичайним шарлатаном: «Потому єжелі людина вчена, так їй вже світ перегортається догори ногами. Пардон, догори дибом», «Шмаравози необразованиє, что с вами фікситуарнічать!». Однак як каже народне прислів’я: «За двома зайцями поженешся – жодного не спіймаєш». Так воно, зрештою, і сталося…

Вистава насичена тонким гумором, іронією, сарказмом. П’єсу супроводжують веселі і запальні танці з піснями: ансамбль «Гаївчанки» місцевої школи, художній керівник Марія Ярема (Ілона Жаловська, Софія Музичко, Лілія Морозович, Діана Ралік). Яскраві і непересічні образи батьків Проні створили Марія Якимів та Микола Гуль (Явдокія Пилипівна, Прокіп Свиридович), матір Галі – Секлита Лимариха (Ольга Сопільник), Химку – Христина Шайнюк. Друзів Степана – Степан Гнопко та Роман Задирайко. Подруг Проні артистично зіграли – Романна Щавурська та Мар’яна Бошкевич. Друзів Голохвостого – Ігор Глива та Віталій Слебедюк. А кумоньки Секлити – Ольга Деревляна, Марія Музичко, Любов Васусь та черниця (Ірина Лисак) взагалі були неперевершеними у сценічній грі. Мадам пансіону благородних манер – Галина Депутат також почувалась на сцені природно й невимушено. Учениці пансіону – Ольга Сапила, Оксана Федорків, Марія Квятковська, Анастасія Джафарова, Уляна Палчинська та Марія Копит. Йоська – Володимир Снігур. Суфлер – Наталія Сагаль. Звукорежисер Михайло Зелений. Насправді, за успіхом постановки велика праця в першу чергу – режисерки Оксани Римар, яка зуміла згуртувати довкола себе людей. Погодьтесь, адже це не професіонали, які, зазвичай, працюють на великих сценах. Тому молодій і талановитій мисткині під час репетицій доводилось «непереливки», бо ж не раз треба було самій перевтілюватись, аби кожному з акторів-аматорів донести правдивість обраного сценічного образу. І їй це вдалось! Результат – беззаперечний успіх та вдячні оплески односельців. Справжньою режисерською знахідкою стала адаптація тексту до місцевої території. Бо ж одна справа, коли Голохвостов (в оригіналі) прогулюється з друзями по Хрещатику, і зовсім інша, коли він це робить по… вулиці Псячій у Великих Гаях.

Голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман принагідно привітав присутніх із Всеукраїнським днем працівників культури та аматорів народного мистецтва.

До слова. Тематика п’єси сьогодні актуальна так само, як і сто років тому: мовне питання – русифікація, підміна загальнолюдських моральних цінностей, а ще – брехня. Лицемірна брехня (у багатьох випадках) продовжує правити світом: «Як спосіб збагачення. Брехня, як символ теперішнього часу. Брехня, як поїзд до вершин влади, як засіб обману електорату» (зі слів львівського режисера-постановника Ореста Огородника). За мотивами п’єси в часи Радянського Союзу був відзнятий однойменний фільм. Багато висловлювань головних героїв згодом стали крилатими, їх розібрали на цитати. Ось тільки деякі з них:  «Ох ви, недопанки чортові! Перевертні дурноголові!.. Водить вас ось ця дурепа, як цуциків на орчику, а ви й губи розвісили», «Такий брильянт у такому гноїщі», «Коли б я був багатий, що я, пішов би до вашого смітника?.. Коли б я був багатий, я знайшов би на Хрещатику таких баришень, одягнених у все загранічне, з такими от куделями», «Я думала, то у вас в груді шкварчить, а то шкварчала ваша папіроска».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі