Сусідські війни по-бережанськи

12.11.2019 16:13   Джерело: Номер один
Опубліковано : Новини Тернопілля

Виявляється, що в один день можна встати зранку і не змогти відчинити власної хвіртки. Подібне трапилось у Бережанах, коли один господар влаштував собі парковку перед власною брамою, але зробив це таким чином, що сусід напроти не може відкрити хвіртки. Але найцікавіше в цій історії те, що місцева влада все це ще й узаконила.

Конфліктна ситуація трапилась у Бережанах на вулиці Коперника. Дорога на ній знаходиться під нахилом. Місцева жителька Марія Гавриляк вирішила змінити рельєф дороги біля заїзду до власного будинку, зробивши земляний насип та влаштувавши на ньому площадку із бруківки. Майданчик, очевидно, для розміщення автомобіля, зайняв практично всю ширину дороги. Шедевр архітектури розміщений таким чином, що хвіртка будинку навпроти не має можливості повністю відчинитися.

Обмежений у правах власник будинку Михайло Мигдаль звернувся до Бережанської міської ради, щоб її фахівці дали правову оцінку цьому будівництву.

– На проїжджій частині сусідка зробила земляний насип, вимурувала мур та влаштувала на ньому площадку із бруківки на відстані пів метра від моєї огорожі. А це завдає мені шкоди, так як вода з вулиці тече через моє подвір’я, при зливному дощі висока ймовірність підтоплення житлового будинку та гаража. А також заблоковано головний в’їзд до двору – через насип неможливо відчинити хвіртку, – каже Михайло Мигдаль.   

Розпорядженням міського голови Володимира Музички у липні цього року створили комісію, яка здійснила обстеження проїжджої частини вул. Коперника щодо самовільного влаштування площадки.

– Комісією встановлено, що на проїжджій частині вулиці Коперника (біля власного двору) гр. Гавриляк Марія зробила земляний насип та влаштувала по ньому площадку із бруківки без дозволу органу місцевого самоврядування. Такі дії є порушенням закону України «Про благоустрій населених пунктів» та правил благоустрою на території Бережанської міської ради, – йдеться в акті обстеження, підписаному головою комісії, заступником міського голови Олегом Захарківим. 

У висновку комісії було зобов’язано пані Гавриляк у термін до 15 серпня демонтувати самовільно влаштовану площадку та привести дану територію у первісний стан. І в разі невиконання даної вимоги уповноважена особа міської ради має скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 152 КУпАП та направити на розгляд адміністративної комісії при виконкомі міської ради. 

І що ви думаєте, хтось виконав законні вимоги комісії міськради і Михайло Мигдаль отримав вільний доступ до своєї власності? Ні! Більше того, 15 серпня виконком Бережанської мерії узаконив цю сумнівну конструкцію.

– Погодити гр. Гавриляк М.С. в узаконенні самовільно влаштованої тротуарної бруківки напроти земельної ділянки на вул. Коперника, 23. Зобов’язати в термін до 15 вересня 2019 року влаштувати водовідведення з метою недопущення підтоплення суміжних земельних ділянок, – йдеться у рішенні виконкому, підписаному міським головою Володимиром Музичком.

Після цього рішення пан Мигдаль ще двічі звертався до мерії з приводу конфліктної ситуації, яка склалася, однак отримував у кращому випадку відписки від начальника відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Зіновія Халупника та Володимира Музички. Перший посилається на рішення виконкому, а другий – що це рішення варто залишити без змін.

– Нехай голова Бережанської міської ради В. Музичка не робить «підміну понять» благоустрій вулиці (підмітання, насадження квітів, посів трави) від зміни рельєфу дороги вулиці (насипання насипу, мурування муру, зміна напрямку водостоку вулиці), – емоційно заявив Михайло Мигдаль, котрий сподівається, що отримає запрошення на найближче засідання сесії міської ради, щоби депутатам розповісти, як члени виконкому узаконюють самовільні будови. А тим часом чоловік направив заяву в прокуратуру, щоби правоохоронці визначили, чи рішення виконкому є правомірним.

Іван Білий


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Номер один  

Коментарі