На закупи у Тернопіль: за статистикою в нашій області найнижчі ціни

Опубліковано:
7 Листопада, 2019

Восени ціни традиційно “полізли” вгору, повідомляє Держстат. Однак в деяких регіонах вартість товарів різниться між собою ледь не в рази. Так, на Тернопільщині – найдешевші продукти, якщо порівнювати всі регіони.

З 53-х позицій, вартість яких щомісяця моніторять фахівці Держстатистики, у вересні подешевшали, в порівнянні з серпнем, менше десяти: це овочі борщнабору, крім картоплі, курячі яйця, рис і паливо. Все інше хоч ненабагато, але подорожчало, пише Тернопільська липа.

По продуктам найбільше підвищилися за рік ціни на хліб (+20%) і гречану крупу (+19%). Найменше подорожчав цукор (+2,5%) і свинина (+4%). А ось курячі яйця нині стоять майже на чверть дешевше, ніж у вересні 2018 року. З промтоварів найбільше подорожчали цигарки (+22%), причина – підвищення акцизного збору. На 12-17% піднялася ціна ліків. А паливо порадувало: бензин А-95 зараз на 3% дешевше, ніж рік тому.

За словами експертів, традиційно витрати на життя менше в тих областях, де заробітки нижчі. Тому серед недорогих регіонів лідирує Тернопільська область, там, зокрема, не тільки найдешевші хліб і м’ясо, а й молоко, і овочі, і бакалія коштують менше, ніж в інших областях.

У Чернігівській області найдешевший бензин, в Запорізькій – цигарки.

Попереду за видатками на життя столичний регіон, як Київ, так і область: тут м’ясо і хліб не тільки дорожче, ніж на Тернопільщині, а й ціни на оренду житла в 1,5-2 рази вище, ніж в інших областях. Але є винятки: наприклад, на Волині та Житомирщині, де зарплати невеликі, продають найдорожчі ліки, в Івано-Франківській області – найдорожче паливо, в Луганській – вершкове масло.

Цікаво, що розкид цін по окремих товарах відрізняється в рази. Найбільша різниця за цінами на хліб: в Київській області він на 56% дорожче, ніж в Тернопільській. А найменша – на цигарки: на Донбасі вони дорожчі, ніж в Запорізькій області всього на 3%. Цього року експерти прогнозують подальше плавне зростання цін на хліб і крупи і стабілізацію цін на м’ясо і молокопродукти.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ринок, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: