На Тернопільщині 4-річна дитина отруїлася грибами

07.11.2019 07:13   Джерело: Реально
Опубліковано : Новини Тернопілля

На Тернопільщину прийшли довгоочікувані дощі. Поряд із ними листопад неочікувано потішив ще й теплою погодою. Тож любителі тихого полювання вирушили в ліси краю. Кажуть: «Гриби є!»

Та не дуже оптимістично ставляться до цієї новини медики. Побоюються, що відтепер пацієнтів у них стане значно більше, адже люди, не до кінця розбираючись у їстівних і неїстівних грибах, можуть добряче отруїтися.

Хоча за статистикою ДУ Тернопільського обласного лабораторного центру, цьогоріч в області офіційно зафіксований лише один випадок отруєння грибами. Як повідомили в установі, у січні цього року житель області отруївся сушеними грибами.

«Були ще четверо осіб, котрим первинно діагностували отруєння грибами. Однак згодом цей діагноз зняли. Серед них були діти 10 і 13 років. Згідно з анамнезом хвороби, вони їли гриби, однак їстівні, якими отруїтися практично неможливо. Згодом їм діагностували «ферментопатію», тобто їхній організм не зміг перетравити цей продукт. Була серед них і 4-річна дитина, котра з ознаками отруєння потрапила до лікарів. Однак і їй згодом первинний діагноз “отруєння грибами” замінили “ферментопатією”», – повідомляє Світлана Крутяк, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань.

Пані Світлана наголошує, дітям до 14 років не можна їсти гриби. Їхньому організму бракує необхідних ферментів для перетравлення білків, що містять гриби. Окрім цього слід виключити цей продукт із раціону людям похилого віку, вагітним жінкам і тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту.

«Раніше ми фіксували набагато більше випадків отруєнь грибами. Пригадую, у 2013 році отруїлася ціла сім’я. Двоє дітей померло», – додала пані Крутяк.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Реально  

Коментарі