Сергій Надал: історія ЗУНР вчить сучасників боротися за майбутнє

101 рік тому постала Західноукраїнська Народна республіка.

31.10.2019 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

1 листопада ми відзначатимемо 101 — річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки. Ця подія, безперечно, є однією з найбільш визначних подій новітньої вітчизняної історії. Українці Галичини, Буковини, Закарпаття проголосили українську державу, сформували керівні органи, адміністрацію, армію. Запрацював законодавчий орган. На думку міського голови Тернополя Сергія Надала, проголошення ЗУНР є прикладом для сучасних націоналістів боротися за високу ідею. Про це очільник Тернополя написав у блозі з нагоди чергової річниці Листопадового Чину.

Сергій Надал зазначає, що незалежна українська держава постала всупереч волі світових геополітичних сил.

- Свою державу українці створили в умовах, коли весь світ із великим застереженням сприймав будь-яку ідею української незалежності. Цієї ідеї боялися світові сили, котрі намагалися зберегти Російську і Австро-Угорську імперії, як запоруку існуючої на той час міжнародної системи. Застерігали від “поспішної незалежності” і частина українських еліт, щоб не викликати гнів “сильних світу”. Єдині, хто не хотів грати за сценарієм написаним зовнішніми силами, були націоналісти. Вони відстоювали право українського народу бути собою і керувати своєю долею. Вони вірили в ідею української незалежності, хоча кілька сотень років перед тим українець не мав своєї держави, - зауважує Сергій Надал.

Тернопільський міський голова нагадав, що наше місто було в епіцентрі подій творення ЗУНР.

- Тернопіль безпосередньо причетний до становлення української держави у 1918 році. 1 листопада 1918 року у місті замайорів жовто-блакитний прапор. Автором герба ЗУНР став студент Тернопільської гімназії Олег Лошнів. Наприкінці 1918 і у першій половині 1919 Тернопіль був столицею ЗУНР. У Тернополі зароджувалася українська авіація і перебували перші летунські з’єднання Української Галицької Армії. На Тернопільщині відбулася і одна з найбільш успішних операцій захисників ЗУНР, - Чортківська офензива. Тоді ж повною мірою проявився потужний волонтерський рух, коли мирне населення допомагало своєму війську. Ці позитивні риси українців призвели до створення потужної Української повстанської армії, яка врахувала досвід боротьби УГА, - пише Сергій Надал.

Сергій Надал також наголосив, що основою управлінських та військових структур української держави стали сильні самоорганізація і самоврядування.

- Українці не мали власної держави. Але мали сильні традиції спільного управління на місцях. Мали спортивні і культурні об’єднання, де виховувалася молодь на цінностях українського націоналіста. Мали потужну кооперацію, котра давала економічний ресурс для національно визвольної боротьби. Зробили все це українці без держави і навіть всупереч волі тих, хто тоді панував на українській землі. Наша здатність до самоорганізації і є найсильнішою рисою українця, котра проявляється у переломні моменти історії українського народу, - зауважує Сергій Надал.

Мер закликав кожного українця пам’ятати про минуле і розуміти значення історичних уроків для відбиття сучасних загроз.

- Сьогодні, коли ми маємо свою державу, маємо армію, котра захистила Україну, треба пам’ятати про події минулого. Знати історію і цінувати історичні уроки важливо, щоб протидіяти загрозам сучасності. Завдання патріота і націоналіста полягає зокрема в тому, щоб нагадувати всім, якою ціною здобута Незалежність. Адже у 20-му столітті українці тричі проголошували свою державу. І лише останній раз, ціною великих зусиль, жертв нам вдалося її відстояти. Особливо про це варто пам’ятати, коли пропонують думати “про хліб з маслом” і забувати про ідею, мову, традицію, бо хто забуває своїх героїв і свою історію, рано чи пізно втрачає і свободу і майбутнє. - підсумував Сергій Надал.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі