Якою була Волинь 90 років тому (Відео)

29.10.2019 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В мережі Інтернет вдалось натрапити на раніше два маловідомі відео 1935 та 1936 років, які були зняті на Волині.

Перший короткометражний фільм носить назву «The Granite Men Of Poland» (Гранітні люди Польщі). На відео ми можемо побачити в яких умовах відбувся видобуток граніту в тогочасному Волинському воєводстві, а саме в Клесові (сьогодні це селище міського типу Сарненського району Рівненської області).

До Першої світової війни товариство акціонерів «Клесовський граніт» щоденно добувало п’ятдесят вагонів граніту. Граніт з Клесова активно використовували при будівництві доріг, адже він відрізнявся гарною якістю в порівнянні із іншими. Відомо, що перед Другою світовою війною щорічно в Клесові добували 100 тисяч тон граніту. Там існувало товариство «Клесовський граніт», який забезпечував будівництво мостів.

Біля Клесова розташовані Клесівські родовища гранітів. Включають 8 родовищ гранітів, гранодіоритів і діоритів.

До речі, 90 років тому, окрім добування граніту, каменоломню в Клесові використовували як туристичний об’єкт. В міжвоєнній пресі часто можна зустріти оголошення про туристичні поїздки до Клесова та Янової Долини.

Автором представленого фільму про Волинь є французький «Пате-журнал» (фр. Pathé-journal), який регулярно знімав кінохроніки з 1908 по 1926 рр. Їх випуск зупинений через низьку рентабельність), проте потім з 1929 р з ініціативи Бернара Натана був відновлений.

Відео із Клесова: 

        

Відео із Базальтового: 

Тетяна Яцечко-Блаженко


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі