Активісти вимагають не допустити продажу землі іноземцям

Опубліковано:
25 Жовтня, 2019

Активісти вимагають не допустити продажу землі іноземцям. Сьогодні вони влаштували пікет у зв’язку із візитом заступника міністра АПК.

У департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації наразі триває зустріч аграріїв з заступником міністра цього профільного міністерства Тарасом Висоцьким та уповноваженим із земельних питань Романом Лещенком у рамках програми «Діалоги про Україну». На зустрічі є також народний депутат України, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в аграрно-промисловому комплексі Андрій Богданець.

Основна мета зібрання – пояснити земельну реформу та розповісти у чому полягає суть ринку землі. Власне, це питання є дуже гострим та болючим, особливо для аграріїв, які у зв’язку із зняттям мораторію за продаж землі, не зможуть її викупити. Є також загроза, що в умовах недосконалого законодавства і незахищеності селян – українські чорноземи зможуть викупити іноземні компанії та холдинги.

Саме тому, щоб цього не допустити, неодноразово виходить на акції протестів небайдужа громадськість. Головні вимоги, які вони ставлять, –

– відкриття ринку землі в Україні можливе лише після того, як кожен громадянин скористується передбаченим статтею 121 Земельного кодексу України правом на отримання земельної ділянки площею 2 гектари, виділеної внаслідок процесу розпаювання державних земель;запуск державної програми пільгового кредитування середніх і малих сільгосппідприємств та фермерських господарств для купівлі землі (мінімальний термін – 15 років);

– переважне право на купівлю землі має мати діючий орендар землі і власники сусідніх земельних ділянок;

– право на купівлю сільгоспземель повинні мати виключно громадяни України, фермерські господарства, юридичні особи, які мають статус сільгоспвиробника останні три роки, засновниками яких є громадяни України;

– заборона права купівлі сільгоспземель іноземцями, особами без громадянства та іншими юридичними особами, заснованими іноземцями тощо.

Зокрема, свою позицію сьогодні вкотре продемонстрували активісти з громадського руху «Захисти Україну». Вони виступили проти безвідповідального відкриття ринку землі, адже це, вважають вони, може призвести до катастрофи в країні.

«Не можна допустити того, щоб найбільший скарб держави – українська земля – стала власністю кількох олігархів або іноземців, — наголосили в організації.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #активіст, #земля, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #протест, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: