Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Роздрібні ціни на хліб в Теребовлі, в деяких містах, селах Тернопільщини, України та в світі

24.10.2019 18:43   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Дана інформація збиралась для порівняння цін на найбільш вживаний  харчовий продукт в світі. Кожен читач може з ними ознайомитись і зробити собі самостійно висновки.

Хліб – це основний продукт харчування людини, приготований з борошна і води. Протягом всієї історії це був один з найпопулярніших продуктів у всьому світі і є одним з найстаріших штучних продуктів, які були важливі з самого початку сільського господарства. Він також грає важливу роль в релігійних ритуалах і культурах різних народів.

Науково доведено, хліб є єдиним продуктом, який їдять і цінують у всьому світі люди всіх релігій і національностей.

Найперше, надамо офіційні середні заробітні плати громадян по Україні, в деяких країнах Європи та світу для визначення купівле спроможності їх.

Україна. Середня зарплата в 2019р. становить трохи більше 10 тис. гр., в Тернопільській області – трохи більше 8 тис. гр.(одна з найменших по країні). Тоді як мінімальна зарплата нині складає 4173 гр. Про пенсії по віку: мінімальна – 1497 – 1638, максимальна – в 10 разів більша.       

Хліб в Україні виробляють чисто пшеничний( білий), пшенично-житній(сірий), житній(чорний) з борошна першого та вищого ґатунку. Як підрахували в Асоціації постачальників торговельних мереж, хліб в Україні не такий дешевий, як здавалося б. Наприклад, кілограм білого хліба коштує в Україні трохи більше 19 гривень.

Ціни на хліб в Теребовлі.

В теребовлянських магазинах кожному продавцеві ставились такі запитання, на такі ж запитання відповідали й деякі респонденти:

1. Як на вашу думку, від чого залежать ціни на даний продукт?

2. Як змінювалися ціни на хліб протягом останнього пів року?

Теребовля. Опитано продавців шести магазинів(5 малих і 1 великий) і двох підприємців на ринку. Три магазини в районі «Доси» - «Продукти», «Господиня», «Чарівна скринька». В місті – «Продуктовий магазин «Наталі», «Талісман», «Супермаркет КООП товариства «Теко-Трейд».

null

У  всіх магазинах міста ціна хліба коливається приблизно в межах від 10.50 гр.(400-600г) до 21.50 гр.(за 1 кг), в «Теко» був хліб вагою в 2 кг і коштував 40,7 гр. На ринку можна було знайти хліб по 6 гр. З’явились нові види хлібу – кукурудзяний, гречаний, із соняшниковим насінням, з висівками, з кмином тощо.

null

Продавці відмітили, що за останні пів року ціна на хліб збільшилися на 3 – 5%. Взагалі, вони рахують, що ціну на хліб формують такі чинники: кількість та якість зібраного урожаю, курс долара США, закупівельна ціна борошна, вартість перевезення, світовий курс нафти, вартість енергії на виготовлення продукту тощо. Разом з продавцями відповідали та говорили випадкові покупці. Наприклад таке: ціна на долар падає, а вартість хліба росте; вартість хліба росте незалежно від урожаю і т. д. В нас на все немає регульованих цін, бо немає стабільності ні в чому і війна тут ні при чому, так було і до неї.

Ціни на хліб зі слів та очима респондентів по Україні

З Тернопільщини взяли участь в опитуванні такі респонденти: Тернопіль – Галина; Кремнець – Олександра; Підгайці, Бережани – Андрій; с. Більче Золоте Борщівського району – Люба; Городок Хмельницької області – Марія; Дружківка Донецької області – Олена, м. Рівне – Оксана.  Якщо проаналізувати їхні дані, то виходить, що найдешевший хліб(не більше 1 кг) по Україні має вартість в залежності від ваги та сорту в середньому 7-12гр., а найдорожчий(не більше 1 кг) – 20-24 гр.

null

Дані про хліб закордонних респондентів

Ярослава, Тель-Авів (Ізраїль). За словами пані Ярослави, по країні середня заробітна плата становить  трохи більше 1000 доларів. Самий дешевий хліб(соціальний, з дотацією) – 1,5 долара. Самий дорогий хліб печуть у печах в кібуцах(селах), він може бути з різними наповнювачами(горіх, чорнослив) і коштує, в залежності від ваги, 10-15 доларів.

Михайло, Торонто (Канада). Середня зарплата – 4000 канадських доларів. Вартість хліба – 3-4 к.дол.

null

Таня, Єреван (Вірменія). Середня зарплата – 182 тис. драм, що складає 383 долари США(1 долар США= 475 драм). Хліб – лаваш, ціна його 80-100драм, за 1кг – 650драм. Лаваш без дріжджів(тонкий) виготовляється у спеціальних циліндричних печах, вимуруваних в підлозі підвалу чи окремого приміщення з назвою «тонір»(переважно по селах), а товстий лаваш готують лише на дріжджах. Тонірам історично декілька тисяч років. Їх розігрівають, спалюючи суху виноградну лозу. Але нині у Вірменії є безліч сучасник пекарень із новітнім обладнанням.

null

 

null

Оксана, провінція Ломбардія (Італія). Середня заробітна плата по країні складає 1500 Є.

Середня ціна на хліб за 1 кг – 3,5 Є. Тут хліб продається на вагу – вибираєш собі і по вазі, і по сорту, і по виду. Цікаво, що хліб звичного для нас розміру важить… лише 50 г. Так що 1 кг займе цілий мішок.

null

 

null

Павло, м. Кальярі, о. Сардинія (Італія). Тут ціни вищі, ніж в інших провінціях країни, бо острів живе лише з туризму. Вартість хліба – 1,4-5,5 Є.

Оксана,  Варшава (Польща). Середня зарплата по країні складає біля 5000 злотих, що в перерахунку становить більше 1100 Є. Відвідала один із великих супермаркетів міста. Хліб білий пшеничний 500г вартує 1,9 злотих(найдешевший), а на заквасці 800г вартує 9 злотих.(найдорожчий). Тут є хліб з різними наповнювачами – горіхами, соняшниковим насінням, просом, родзинками. Є й великі хліби по 5 кг.   

null

Мирослава, м. Кадан (Чехія). Середня зарплата в країні – 31 000 крон, що в перерахунку складає більше 1200 Є. Середня вартість хліба – 16 крон.

null

Оксана, о. Патмос, Греція. Середня зарплата – 1800Є. Вартість хліба – найдешевший з лимоном і орегано за 1є, найдорожчий – грецький «Лагано» за 2Є.

Степан, Вілена (Іспанія). Теребовлянець, який в Іспанії постійно проживає вже більше 20-ти років. Надав більш поширену інформацію, працює далекобійником і часто буває у всіх країнах Європи. «На великий хліб в кожному магазині є порізочна машина, тож хто потребує, то може порізати собі хліб безоплатно на три різні товщини, скажімо на канапки чи на куски до столу. Так практично у всій Європі, лише одна різниця в тому з чого зроблений цей хліб. Вибір дуже великий на любий смак і, що саме головне - на кожному обов’язково є виробничий адрес і термін до якого має бути спожитий. Протермінованого бути не може, такий повертається на завод на переробку. Ввечері вже ціни другі, а зранку нову продукцію завзять. В більшості випадків у кожному великому магазині є своя пекарня, де печуть свій хліб, але по загальному стандарту. Ціни вищі не можуть бути. У кожному мікрорайоні є пекарні, які займаються тільки хлібом і випічкою. Тут все дуже серйозно. Якісний хліб - процвітають, перша халтура з якістю і люди туди не підуть, бо за 300 метрів є друга пекарня. І так від Ужгорода до Португалії і від Скандинавії до Ґібралтару. Коли робив фотки, то по камерах мене простежили і просили дати пояснення». Слід додати, що ціни на хліб тут від 0,5 до 2Є, а середня зарплата по  країні – 1,5-2 тис. Є, крім того, обов’язкова відпустка для всіх - 39 днів.

null

 

null

Ще надавали інфо Олександра з Вроцлава (Польща), Оксана з Флоренції (Італія).

Отже, якщо взяти саму Європу і дані про зарплати та ціна на хліб у ній за повідомленнями респондентів, то виходить, що середня заробітна плата там становить від 1000 до 1800 Є, а середня вартість хліба коливається між одним і трьома євро.

13 цікавих фактів про хліб у світі

1. Людство в день з’їдає майже десять мільйонів буханців хліба.

2. Цей продукт вперше був отриманий в Стародавньому Єгипті приблизно 8 000 років тому, про що свідчать настінні малюнки і записи на свитках папірусу. Причому його винахід є випадковістю. Один з жителів Стародавнього Єгипту, вирушаючи спати, просто забув в печі юшку з пшеничного борошна. А на ранок він виявив в мисці рум’яний хлібний корж.

3. Слово «хліб» має давньогрецькі корені. Античні жителі випікали хліб в спеціальній глиняному посуді «клібанос», який разом з грецькими мандрівниками поширився в Європі. На континенті слово зазнало змін і перетворилося в «хлайф», і позначало воно вже не тільки посуд для випікання, а й її вміст.

4. У Стародавньому Римі, люди жили дуже бідно, однак вимагали тільки «хліба і видовищ», без всього іншого вони могли обійтися.

5. Протягом всієї історії соціальний статус людей можна було визначити за кольором хліба, який вони їли. Чим темніший хліб, тим нижче соціальний статус. Це було пов’язано з тим, що біле борошно була дорожчим. Сьогодні тенденція змінилася і тепер навпаки, темні сорти хлібу коштують дорожче і цінуються за їх поживну цінність.

6. Найдовший хліб спекли в Мексиці, в місті Акапулько. Зареєстрували цю подію в 1996 році. Булка мала понад 9 кілометрів в довжину. Важко уявити скільки борошна і праці витрачено на цю булочку. А вже як її спекли, взагалі не зрозуміло.

7. Хліб стає солодшим, чим довше ви його жуєте, через те, що слина починає розкладати крохмаль до цукру.

8. Під час розкопок в Геркулануме була знайдений майже 2000-річний буханець хліба, і рецепт був відтворений Британським музеєм.

9. «Ламання» хліба є поширеним жестом миру і примирення.

10. В одній з країн Північної Європи є старовинна народна прикмета. Якщо молода людина і дівчина, навіть ненароком, відкусили по шматочку хліба від однієї булки, то вони обов’язково полюблять один одного і одружаться.

11. Давній гуцульський хліб – коржі пекли на розжареному камені з кукурудзяного борошна.

12. Житній хліб — хороший помічник у боротьбі з недокрів’ям. У ньому на 30% більше калію і на 50% магнію, ніж у білому хлібі. До того ж, дослідження показують, що люди, які віддають перевагу житньому хлібу, рідше страждають від захворювань серцево-судинної системи та ішемічної хвороби серця.

13.М’якоттю свіжого хліба можна спинити кров свіжої рани.

Різновидів хлібобулочних виробів сьогодні існує величезна кількість. На різних куточках землі хліб випікають з пшениці, жита, вівса, сорго, ячменю, кукурудзи, проса, дурра й рису. Наприклад, хліб на основі дурра - однорічної рослини роду сорго, виробляють в Середній Азії, Афганістані, Аравії, Африці і країнах Середземномор’я. Він має приємний кислуватий смак.

У сучасному світі, однак, хлібні продукти поширюються незалежно від давніх традицій : скрізь ми бачимо різні види хліба, в різних формах і з різними інгредієнтами, від багета до чорного хліба з висівками, від хліба з насінням фенхелю до хліба з оливками.

На Теребовляншині, Тернопіллі, в Україні та по всьому світі багато людей самотужки печуть хліб – як за відомими рецептами, так і за своїми власними, адже нині є достатньо модифікацій міні-пекарень. Це робиться, найперше, задля бажання споживати екологічно чисту продукцію. В Теребовлі особливий хліб випікає родина Семцівих, пані Стефанія та пан Петро за давнім рецептом від своїх бабусь. Крім того, їх родина просто кохається у вишиванні вишиванок вже кілька поколінь поспіль, а також вони зберігають старовинні речі свої предків.

Висловлюю подяку всім друзям за те, що ви відгукнулися та допомогли у зборі інформації та фото!

null

 

null

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі