Громада, повіт і регіон: Тернопільщину, як і Україну в цілому, чекає масштабна реформа

21.10.2019 22:57   Джерело: agronews.ua
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Громада, повіт і регіон. Назви українських населених пунктів можуть змінити. В партії «Слуга народу» планують реформувати адміністративно-територіальний устрій України, об’єднавши області в регіони, а райони – в округи, пише prosvit.net.ua

Цього вимагає адміністративна реформа. Громада замість села. Повіт — замість району, регіон — замість області. Звичний територіальний устрій України хочуть змінити. Тому, громадяни вже мають звикати до нових назв, які погодила Конституційна комісія.

І мета реформи не тільки в заміні слів, а в децентралізації влади. За задумом, адміністративна реформа повинна розпочинатися в селі. І села збираються об’єднувати в громади. Щоб все нажите майно було загальним.

Про це заступник голови фракції «СН» Олександр Корнієнко повідомив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». Зміни готуються в рамках децентралізації.

Базовою адміністративною одиницею країни стануть громади, які планується укрупнити, зазначає депутат Слуги народу.

«Процес укрупнення для 80% громад буде виграшним», – сказав політик.

Округ, як пояснив він, складуть 10-15 громад, який очолить префект. На рівні областей планується призначення обласними радами глав виконавчих органів, яким будуть передані повноваження.

«Там буде деяка стадійність. Вона викликана процесом внесення змін до Конституції. Ми не можемо їх ухвалити раніше лютого. До внесення змін до Основного закону юридично ми не можемо подавати в Раду законопроєкти, в яких прописано інший адміністративно-територіальний устрій, префекти. Але комунікаційно ми будемо працювати», – сказав нардеп.

«Згідно road map із децентралізації, до кінця листопада плануємо вийти на проєкт нового адміністративно-територіального устрою та почати обговорювати його з людьми», – додав Корнієнко.

При цьому планується ухвалити закон про службу в органах місцевого самоврядування, який давав би соціальні гарантії місцевим чиновникам, але забороняв би входити в виконкоми депутатам, щоб менше політизувати їх роботу.

Паралельно на рівні області також буде призначатися префект, який повинен координувати роботу центральних органів виконавчої влади на місцях і стежити за законністю рішень місцевого самоврядування.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: agronews.ua  

Коментарі